OSR Juridische Opleidingen

Training vitaliteit en persoonlijk leiderschap

Een eyeopener voor cursisten is vaak het inzicht dat zij zelf aan het stuur zitten.

Typerend voor juristen is dat ze gericht zijn op de inhoud én dat ze vaak alleen werken. Ze krijgen in hun werk vaak te maken met onverwachte deadlines en moeten omgaan met het gedrag en de belangen van anderen. Dit kan leiden tot grote mentale druk en het risico van burn-out is dan ook levensgroot. In de ‘Training vitaliteit en persoonlijk leiderschap’ leert Katharina Müllen cursisten hoe ze zelfs onder de meest stressvolle omstandigheden hun ‘cool’ kunnen bewaren en optimale prestaties kunnen leveren.

“Vooral jonge juristen zijn meervoudig belast omdat zij midden in de fase zitten van het opbouwen van hun carrière, vaak gecombineerd met een jong gezin”, legt Katharina uit. “Ze voelen druk om sneller te werken, grotere projecten aan te pakken of meer omzet te draaien. Maar de meeste druk komt toch echt van binnenuit. Onze hersenen hebben meer receptoren voor negatieve gedachten dan voor positieve gedachten. Deze krijgen dan ook vaak de overhand. En als je in die gedachtes gaat geloven kom je al snel in een negatieve spiraal terecht, waardoor je nog meer energie verliest. Maar het is wel degelijk mogelijk om jezelf andere gewoontes aan te leren waardoor je effectiever kunt werken.”

“Pleiters verliezen soms energie omdat ze ook met tegenpartijen te maken hebben”, vertelt Katharina. “Dit kan leiden tot professioneel piekergedrag of zelfs tot angsten. Voortdurend moeten improviseren kan mentaal enorm belastend zijn. Met het gevolg dat je na verloop van tijd op je tandvlees loopt. In de training leer je hoe je weer rust en balans in je werk (en privé) kunt brengen, zodat je geconcentreerd, ontspannen en energiek kunt werken. Een eyeopener voor cursisten is vaak het inzicht dat ze niet krampachtig hoeven te doen, dat zij zelf aan het stuur zitten. Dat je je prestaties kunt optimaliseren zonder dat dat bakken energie kost.”

Katharina: “Veel juristen zullen dit herkennen: een cliënt stuurt een paniek-e-mailtje. De reflex is om hier onmiddellijk per mail op te reageren, en voor je het weet ben je beland in een heuse, energievretende e-mailspiraal! Neem in plaats daarvan een moment rust, en schrijf voor jezelf 2 à 3 inhoudelijke punten op. Pak dan de telefoon en vertel je cliënt op kalme toon dat je begrijpt dat hij zich zorgen maakt, maar dat alles onder controle hebt. Door te anticiperen en je empathisch en professioneel op te stellen, versterk je het vertrouwen en daarmee de relatie. Zo behoud je je bevlogenheid en loop je minder risico op opbranden.”

“De groep is in deze tailor-made cursus belangrijk,” besluit Katharina. “Juist omdat juristen zo vaak alleen werken is de input en feedback van anderen essentieel. Ik moedig deelnemers altijd aan om een buddy te zoeken, misschien een collega of iemand uit de studietijd. Het is echt niet nodig om alles alleen te blijven doen! De tips en tools die je in de cursus leert zijn nuttig, praktisch en resultaatgericht. Je kunt ze morgen al toepassen in je werk, en vanavond al thuis. Dat is de kracht van deze training.”

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

OSR Juridische Opleidingen

OSR Juridische Opleidingen

Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert! Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit.

Leren met en van elkaar

Een leven lang leren, met elkaar en praktijkgericht zodat je morgen kunt toepassen wat je vandaag leert! Met een juridische opleiding van OSR kies je voor kwaliteit.

Ga naar het cursusaanbod >

Locatie
Nieuwegracht 60
3512 LT Utrecht

T: 030 – 231 53 14
E: info@osr.nl
I: www.osr.nl