Tuchtzaak aardbevingsadvocaten wordt proefproces

Delen:

foto: Pixabay

Het Hof van Discipline zal een principiële uitspraak doen in de tuchtzaak tegen de Groningse aardbevingsadvocaten van De Haan. Daarmee mondt de zaak uit in een proefproces over de beloning van advocaten bij massaclaims, zo bleek afgelopen vrijdag bij de mondelinge behandeling van het hoger beroep in de zaak.

Na een klacht van Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland, werd De Haan Advocaten begin januari door de Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden op de vingers getikt. De Raad oordeelde dat sprake was van een ontoelaatbare prijsafspraak met gedupeerden van aardbevingsschade. De succesfees die De Haan bij cliënten bedingt zijn volgens de Raad in strijd met het verbod op no cure no pay. Twee bestuurders en twee advocaten van het Groningse advocatenkantoor kregen een berisping.

De Haan procedeerde via de zelf opgerichte Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen namens zo’n 4700 gedupeerde huizenbezitters tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De cliënten legden ieder honderd euro in. Bij winst zou De Haan een provisie krijgen van vijf tot tien procent van de schadevergoedingen. Deken Rob Geene trok aan de bel bij de Raad voor Discipline. Volgens de deken staat door de constructie niet het belang van de cliënt voorop, maar het financiële voordeel van het kantoor. De Raad van Discipline bleek het daarmee eens.

De Haan ging bij het Hof van Discipline, de hoogste tuchtrechter, in hoger beroep tegen deze uitspraak. Tijdens de behandeling van de zaak vroeg het Hof wat partijen verwachten. Hans Silvius, bestuurder van De Haan Advocaten, vertelt: “Het Hof vroeg of we een uitspraak sec over de toelaatbaarheid van het handelen in deze zaak wilden óf een uitspraak over dergelijke financieringsconstructies in het algemeen. Zowel de deken als wij gaven toen aan dat we het plezierig vinden als het Hof er op de tweede manier naar kijkt. Hierdoor krijgt de uitspraak een bredere gelding en biedt ook houvast voor anderen. Er zijn ongetwijfeld advocaten die ook dergelijke constructies zouden willen gebruiken.”

Het Hof van Discipline besloot vrijdag de zaak niet als een op zich staande casus te bekijken, maar het als een proefproces te behandelen om zo een principiële uitspraak te kunnen doen over het kader waarbinnen het voor advocaten in het algemeen is toegestaan om met een succesfee te werken in een massaclaim. Het Hof zal op 7 september aanstaande uitspraak doen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven