Vacature: Energierecht jurist Enexis

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Hoe dynamisch kan het werk zijn in een gereguleerde omgeving? Dat is geen gekke vraag want Enexis wordt gereguleerd door regelgeving als de Elektriciteits- en Gaswet. Met de komst van de energietransitie zijn deze wetten aan doorlopende veranderingen onderhevig. Enexis ziet zich geconfronteerd met voornemens om hele woonwijken op termijn van het gas af te sluiten, het afschaffen van de saldering van opgewekte elektriciteit met afgenomen elektriciteit, bedrijven die zelfstandig een grootverbruik elektriciteitsaansluiting willen realiseren en een enorme toevloed van aanvragen voor aansluitingen voor duurzame energie opwek: de netbeheerders vervullen een centrale rol in de energietransitie. Daardoor nemen ook de juridische vraagstukken toe op het gebied van transportschaarste met als gevolg dat congestiemanagement moet worden geïntroduceerd. Wat al een puzzel op zich is. En tot slot wordt op dit moment gewerkt aan het tot stand komen van een nieuwe wet die de Elektriciteitswet en de Gaswet samenvoegt: de Energiewet. En nieuwe wetgeving vanuit Brussel op het gebied van gasregulering en “Fit for 55”. Dit maakt dat voortdurend contacten moeten worden gelegd met de andere deskundigen binnen de afdeling Regulering,  Juridische Zaken en andere netbeheerders, advocaten, toezichthouders als ACM, beleidsmedewerkers van ministeries. Nee, werken als Energierecht-Jurist bij Enexis is allesbehalve saai!

Ter uitbreiding van onze organisatie zijn wij op zoek naar twee Energierecht Juristen, voor de afdeling Regulering en voor de afdeling Juridische Zaken.

Als Energierecht Jurist in een van beide functies behandel je juridische vraagstukken in brede zin op het gebied van netbeheer. Als gevolg van de energietransitie wordt de traditionele rol van Enexis als netbeheerder van het technisch beheren van de distributienetten voor gas en elektriciteit uitgebreid met tal van taken ter facilitering van diverse marktpartijen op het gebied van vraag, aanbod, productie en opslag van energie. Door een sterke toename van de vraag naar transport krijgt Enexis bovendien een taak op het gebied van congestiemanagement.

En wat is het verschil tussen deze twee functies?

 • Als Energierecht Jurist / Advocaat binnen de afdeling Juridische Zaken, heb je de volgende aandachtsgebieden:
 • Je geeft beleidsadviezen bij toepassing van het energierecht in brede zin;
 • Je voert geschilprocedures namens Enexis Netbeheer bij de ACM;
 • Je bent onderdeel van het team van juristen dat periodiek intern overleg voert over energierecht vraagstukken in brede zin en vraagstukken op het gebied van transportschaarste in het bijzonder;
 • Je onderhoudt contacten met de vereniging van Nederlandse netbeheerders ‘Netbeheer Nederland’;
 • Je beheert de contacten met de landelijk netbeheerder TenneT;
 • Je biedt ondersteuning in de opbouw en borging van juridische kennis van de afdeling op het gebied van energierecht met name op het gebied van nationale wetgeving,  energiecodes en relevante jurisprudentie alsmede op het gebied van relevante Europese verordeningen en richtlijnen.

Als Energierecht Jurist / Adviseur bij de afdeling Regulering ben je verantwoordelijk voor:

 • Ondersteuning op en beïnvloeding van nieuwe cq te wijzigen wet- en regelgeving op het gebied van energierecht inclusief Europese regelgeving;
 • Ondersteuning bij projecten binnen Enexis binnen het energierechtelijk kader zoals flex/capaciteitsschaarste/waterstof. Ook het ondersteunen van warmteprojecten behoort tot het aandachtsgebied;
 • Ondersteuning bij het inrichten van congestiemanagement;
 • Implementatie relevante wet- en regelgeving binnen Enexis;
 • Nauwe samenwerking met je collega Energierecht Jurist / Adviseur en de juristen/advocaten van  BJZ/DV;
 • Nauwe samenwerking met andere afdelingen en andere organisaties zoals Netbeheer Nederland, andere netbeheerders, ministeries en toezichthouders.

Functie-eisen

Voor beide functies heb je allereerst een afgeronde opleiding Nederlands Recht. Daarnaast heb je ruime ervaring op het gebied van energierecht en, als Energierecht Jurist / Advocaat ruime kennis van contractenrecht en als Enerierecht Jurist / Adviseur is kennis van staats- en bestuursrecht een pre. We zijn op zoek naar een jurist met oog voor het totale plaatje, onderlinge verbanden én de details. Je bent een stevige gesprekspartner, die signaleert en navigeert, met inlevingsvermogen voor de belangen van de business.

Voor de rol van Energierecht Jurist / Adviseur binnen Regulering neem je 5 tot 8 jaar werkervaring mee in een soortgelijke functie. Binnen Juridische Zaken vragen wij om minimaal 10 jaar werkervaring. Ervaring als Advocaat is daar een grote pre.

Je bent kennisdeler en teamspeler binnen de afdelingen.

De afdelingen

De afdeling Bestuurlijke en Juridische zaken & Digitale Veiligheid zoekt ter versterking van haar onderdeel Juridische Zaken een Bedrijfsjurist/Advocaat Energierecht. De Bedrijfsjurist/Advocaat Energierecht zal deel uitmaken van het team van juristen en advocaten die zich bezig houden met vraagstukken binnen het gereguleerde domein van de netbeheerder Enexis Netbeheer B.V. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Senior Adviseur van de afdeling Regulering.

De afdeling Regulering is een klein, multidisciplinair team van onder andere economen en juristen, dat zich bezighoudt met de uitwerking en toepassing van financiële en technische regulering en de ontwikkeling en implementatie van energiewet- en regelgeving. Het team opereert in een dynamische omgeving waarbij kennisoverdracht niet alleen binnen de afdeling, maar ook naar andere afdelingen binnen Enexis van groot belang is.  Je komt terecht in een ervaren team dat in ontwikkeling is. Je mag meedenken over de vormgeving van de afdeling. Door de energietransitie staan we aan het begin van grote veranderingen in wet- en regelgeving en regulering en daar willen we ons als team op voorbereiden.

Arbeidsvoorwaarden

In ruil voor jouw energie, zorgt Enexis goed voor je.

Afhankelijk van de kennis en ervaring die je meeneemt, word je ingedeeld in schaal 16 of 17.

 • Schaal 16 (Regulering)  heeft een bruto maandsalaris tussen de € 4.818,- en € 6.884,- op basis van 40 uur per week. Dit is inclusief 10% persoonlijk budget en 10,7% dertiende maand. Je kunt deze budgetten flexibel inzetten, bijvoorbeeld voor extra verlofdagen.  8% vakantiegeld over je bruto jaarsalaris.
 • Schaal 17 (Juridische Zaken) heeft een bruto maandsalaris tussen de € 5.550,- en € 7.928,- op basis van 40 uur per week. Dit is inclusief 10% persoonlijk budget en 10,7% dertiende maand. Je kunt deze budgetten flexibel inzetten, bijvoorbeeld voor extra verlofdagen.  8% vakantiegeld over je bruto jaarsalaris.
 • We dragen 70% bij aan je ABP Keuzepensioen.
 • De mogelijkheid om je werkweek flexibel in te delen. We vinden een goede balans tussen werk en privé namelijk belangrijk. Dus als je ‘s ochtends eerst de kinderen naar school wilt brengen of nog een rondje sportschool wilt doen, helemaal prima.
 • Een jaarlijks vitaliteitsbudget van € 500,-. Bijvoorbeeld voor een sportabonnement of advies van een voedingscoach.
 • Een kilometervergoeding en een mobiliteitskaart met een 1e klas ov-abonnement.
 • Alle ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Dat is voor ons namelijk een topprioriteit. Dus wil je een opleiding of cursus volgen, dan is de kans groot dat we de kosten voor onze rekening nemen.

Zijn wij een match?
We investeren graag in duurzame relaties. Om zeker te zijn van een goede match, voeren we daarom een screening uit. Deze verschilt per functie en kan bestaan uit: een assessment en het opvragen van referenties en een verklaring omtrent gedrag (VOG). Tijdens je sollicitatiegesprek vertellen we je precies waar de screening in jouw geval uit bestaat.
Let op: vanwege onze veiligheidsvoorschriften is het bij al onze functies verplicht om Nederlands taalniveau C1 te lezen, spreken en schrijven.

Sollicitatieprocedure
Wanneer je solliciteert ontvang je per e-mail meer informatie over hoe de procedure eruit ziet.
Interesse? Solliciteer direct via de solliciteer-button. Vragen? Neem gerust even contact met Irene van Ballegooij, Corporate Recruiter op telefoonnummer 06-15555245.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top