‘Voorzitter, de Tweede Kamer zit vol studenten!’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Het Leids Universitair Bijbels Borrelgenootschap voor een Eerlijke en Rechtvaardigde Samenleving (LUBBERS)

Een wetsvoorstel wordt niet zomaar aangenomen. Daar gaat veel aan vooraf. En dat wil je als rechtenstudent natuurlijk wel eens meemaken.

Elke twee jaar gaan teams van de Nederlandse rechtenfaculteiten het Studentenparlement in, om de behandeling van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer te simuleren. Die teams zijn al lang van tevoren gevormd. Op basis van loting hebben zij een politieke kleur toebedeeld gekregen. Vervolgens zijn ze meer dan een half jaar bezig met de voorbereidingen van de plenaire behandeling. ‘Serious business’ dus! Dit jaar was de plenaire behandeling op 24 mei. Ik had de eer om fractielid te zijn namens LUBBERS, het team van de Universiteit Leiden. In deze blog neem ik je mee in mijn weg naar de plenaire behandeling én vertel ik onder andere wat ik vond in een lade van een Kamerlid.

Aan de slag met het wetsvoorstel

Allereerst stelt de rechtenfaculteit een team samen met van maximum acht studenten. Vervolgens krijg je op basis van loting een politieke kleur toebedeeld. De facultaire teams bedenken een fictieve partijnaam. De teams worden begeleid door staatsrechtdocenten van de desbetreffende universiteiten.

Deze editie heeft de regering een wetsvoorstel voor een wijziging van de Grondwet ingediend om ervoor te zorgen dat de benoemingswijze van leden van de Hoge Raad en de Raad van State (verder) wordt geparlementariseerd. Het wetsvoorstel heeft twee doelen: de democratische legitimatie van de Raad van State en de Hoge Raad waarborgen én ervoor zorgen dat de samenstelling van de rechterlijke macht een betere afspiegeling vormt van de Nederlandse samenleving. Een zeer interessant, levend onderwerp. Het is voor ons de eerste keer dat wij als politici ermee aan de slag gaan. Na de eerste kennismaking gaan wij allemaal vol enthousiasme aan de slag.

Bezoek aan Ministerie van Justitie en Veiligheid en Tweede Kamer

Halverwege de reis naar de plenaire behandeling werden alle deelnemers uitgenodigd voor een bezoek aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid en een bezoek aan de Tweede Kamer. De dag begon bij het ministerie, waar wij alle ins en outs van het zijn van wetgevingsjurist te horen kregen. Ook zijn wij actief aan de slag gegaan met een praktijkopdracht: hoe zouden wij het verbod van appen op de fiets formuleren in de wet? Al snel werd duidelijk dat het formuleren van wetten moeilijker is dan dat het misschien lijkt. Je moet stappen vooruit denken.

Na de lunch vertrokken alle fracties naar de Tweede Kamer. Wij werden ontvangen door Bureau Wetgeving. We begonnen met de workshop ‘amenderen kan je leren’. Zeer leerzaam.
Hierna was het tijd voor een kijkje in de Tweede Kamer. Nog voordat ons werd verteld dat wij de lades van de Kamerleden niet open mochten maken, had ik dat al gedaan. Oeps. Niets bijzonders, alleen een mars en wat pennen. We kregen Kamerweetjes te horen, bijvoorbeeld dat het mogelijk is om de interruptiemicrofoon op twee manieren aan te laten gaan: door het knopje op de microfoon in te drukken, maar ook door een voetenknop. De voetenknop is erbij gekomen doordat er ooit een Kamerlid was zonder handen. Maar ook wat tips: zo moesten wij niet vergeten om op de plenaire behandeling via de Kamervoorzitter te spreken.

De plenaire behandeling

Vrijdag 24 mei. Het was zover! Na maandenlang voorbereiden, vergaderen en onderhandelen, maar ook gezelligheid was het voor LUBBERS time to shine. Ik had er veel zin in. Eenmaal aangekomen op het Binnenhof druppelen de fracties langzaamaan bij elkaar. In het Kamerledenrestaurant worden de puntjes op de i gezet. We spreken af vooral te gaan genieten.

Oud-Kamerlid Van der Ham trad op als Kamervoorzitter. Na het welkomstwoord en het voorstellen van de juryleden, was het aan LUBBERS om het startschot te geven. Eenmaal achter ‘die plek van televisie’ kijk ik even snel om mij heen: niet alleen de juryleden, de fracties en de pers zijn aanwezig, op de publieke tribune zie ik alle supporters zitten en een schoolklas die op bezoek is. Hoe tof is dit, ging er door mij heen. Het maandenlange politieke spel is nog niet afgelopen, maar pas net begonnen.

Gedurende de dag is nog van alles gebeurd. Van interrupties, gewijzigde amendementen en het indienen van moties tot aan onderhandelingen op de wandelgangen. LUBBERS gaf niet alleen het startschot, maar heeft ook een knallend einde weten neer te zetten. Overigens, alle fracties hebben het super goed gedaan! Het was leuk om te zien hoe de fracties zich wisten in te leven in hun politieke kleur. Dat mocht evenwel niet baten voor het wetsvoorstel. Dat heeft het niet gehaald.

Ik ben trots op hoe wij als team LUBBERS op de kaart hebben gezet. Wat een ervaring was het! Ik zal het zeker missen. Niet alleen het uitpluizen van een interessant wetsvoorstel, maar ook onze ‘luxe versnaperingen’ tijdens de vergaderingen. Ik heb ontzettend veel geleerd de afgelopen maanden. Ik wil de begeleiders en mijn fractiegenoten bedanken voor deze onvergetelijke ervaring.

Voor alle andere studenten die ooit de mogelijkheid krijgen om aan het studentenparlement mee te doen: niet twijfelen, maar doen!

Meer over de werkwijze van het studentenparlement is te vinden op www.staatsrechtkring.nl.

Lees ook het artikel Team Radboud Universiteit wint Studentenparlement 2018/19.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top