Wat houdt het in om studentmentor te zijn?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Hallo allemaal! Mijn naam is Negin Asrish en ik ben 21 jaar oud. Momenteel zit ik alweer in het derde jaar van de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Dit jaar ben ik studenttutor van het verplichte eerstejaars vak Leiden Law Practices (LLP). Samen met een docenttutor begeleiden wij een groep eerstejaars rechtenstudenten. Ik ben gevraagd om hier een stukje over te schrijven, wat ik met veel plezier doe omdat dit het leukste is wat ik tot nu toe naast mijn studie heb gedaan!

LLP is een introducerend vak voor alle rechtenstudenten aan de Universiteit Leiden. Dit vak beoogt de studenten vaardigheden te leren die zij in de loop van hun studietijd nodig zullen hebben. Bovendien maken zij kennis met de wereld van het recht en oriënteren zij alvast op hun toekomstperspectieven. Dit klinkt allemaal misschien abstract, dus ik zal toelichten wat ik precies doe als studenttutor en hoe het vak is opgebouwd.

Ik verzorg als studenttutor de LLP-bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn gevarieerd. Zo heb ik pas een wet- en jurisprudentietraining gegeven. Tijdens deze training heb ik bijvoorbeeld uitgelegd hoe een wet in formele zin tot stand komt en hoe een arrest van de Hoge Raad is opgebouwd. Dit klinkt misschien eenvoudig (voor de gevorderde rechtenstudent), maar veel studenten hebben nognooiteerder een wetboek opengeslagen of hebben het woord arrestnog nooit gehoord. In dat geval is een training fijn, vooral omdat de studenten tijdens de eerste rechtenvakken gelijk aan de slag gaan met wetboeken en jurisprudentie.

Ook zal ik binnenkort een taaltraining verzorgen. Hiermee hoop ik dat mijn studenten allemaal zullen slagen voor de juridische taaltoets. Alle rechtenstudenten moeten namelijk slagen voor de juridische taaltoets om de propedeuse te kunnen behalen.Dit is niet het enige en we zijn niet alleen maar met ‘droge’ stof bezig! Zo gaan we in oktober naar de rechtbank om een zitting bij te wonen. Ook ben ik aan het rondkijken bij welk advocatenkantoor we een kantoorbezoek kunnen brengen.

Verder fungeer ik ook als vertrouwenspersoon en eerste aanspreekpunt. Studenten kunnen bij mij terecht voor studie gerelateerde vragen, maar ze kunnen ook bij mij terecht voor persoonlijke problemen. Ik kan ze indien nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld een studieadviseur of studentpsycholoog.

Ik ben ervan overtuigd dat LLP een mooie basis legt voor de studiecarrière van de studenten. De stap van de middelbare school (of HBO) naar de universiteit is enorm groot.  Studenten worden aangewezen op hun zelfstandigheid en eigen initiatief. Het kan zo zijn dat sommige studenten zich onzeker voelen of het gevoel hebben dat ze in het diepe zijn gegooid. Natuurlijk moeten ze zelf veel doen en leren, maar we hopen dat het vak LLP bijdraagt aan een fijne overgang van de middelbare school/HBO naar de universiteit. Mijn doel als studenttutor is ook dat zij de weg binnen de universiteit leren kennen én zelfstandiger worden!

Last but not least: elk tutorgroepje heeft een budget gekregen om er leuke etentjes en borreltjes mee te organiseren. Afgelopen week hebben wij de eerste LLP-week gezellig afgesloten met hapjes en drankjes. LLP heeft dus zowel een didactisch als een sociaal karakter en ik ben blij dat ik hier een bijdrage aan mag leveren!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top