Weekverslag – Summer Law School over Medical Law & Bioethics: Assisted Reproduction and Alternative Family Forms

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Al eerder is een blogbericht geplaatst over de juridische mogelijkheden om te ondernemen tijdens de zomer. Door middel van deze blog wil ik laten zien wat een life time experience een summer school kan zijn. Het is een misvatting dat je in de boeken blijft zitten, nee, je komt in aanraking met verschillende culturen, maakt binnen no time nieuwe vrienden, leert over de meest interessante onderwerpen op een unieke manier en bovendien is het een goede manier om je Engels op peil te houden.

Er zijn veel verschillende summer schools: sommige hebben een duur van een week, andere van een paar weken. Vorig jaar heb ik gekozen voor een summer school over maritiem recht in Oekraïne. Dit jaar koos ik voor een summer school over medisch recht met als hoofdthema: Assisted Reproduction and Alternative Family Forms in Thessaloniki, Griekenland. Deze summer school werd voor de derde keer georganiseerd door Laboratory for the Research of Medical Law and Bioethics of the Faculty of Law of the Aristotle University of Thessaloniki, the Center for Education and Lifelong Learning of the Aristotle University en de European Law Students’ Association of Thessaloniki (ELSA). Nu ik deel heb genomen aan meerdere summer law schools kan ik met zekerheid zeggen dat elke summer school op zichzelf een unieke ervaring is. Benieuwd hoe ik deze week ervaren heb? Lees dan verder!

Donderdag 05-07: Aankomst
Vandaag was het arrival day. Er stond nog niet veel op de planning. Er was een openingsceremonie, maar door de aankomsttijd heb ik deze gemist. Bij aankomst kregen we een goodiebag. We hadden een openingsdiner om elkaar beter te leren kennen, wat bij iedereen zeker in de smaak viel. Wijn, goed eten, gezellig gezelschap en muziek op de achtergrond: de sfeer was gelijk gezet. In de avond hebben we met zijn allen een drankje gedaan bij de nachtwinkel die tegenover het hotel gevestigd was om elkaar beter te leren kennen. Lekker studentikoos.

Vrijdag 06-07: de eerste dag!
Een volle zaal en met goede moed begon de week. We hadden elke dag drie lectures die onderbroken werden door twee koffiepauzes. Na de lunchpauze vond een workshop plaats. De lectures die vandaag op het programma stonden luiden als volgt: reproductive rights: from theory to practice, European harmonisation and margin of appreciation (interesting, right?!) en medical inabilitiy. In het kader van sightseeing brachten we deze dag een bezoek aan het Byzantijnse museum. Het avondprogramma was ‘Eurovillage’ waar we elkaars nationale drankjes en etenswaren proefden (de stroopwafels vielen zeker in de smaak) terwijl we België tegen Brazilië keken en hier en daar de Griekse traditionele dans geleerd werd. Al snel leerde we het Griekse woord voor proost: Yamas!

Zaterdag 07-07: lastige vraagstukken en onbeperkt wijn
Vandaag stonden lastige vraagstukken op het programma: gevangenschap en donorschap, moet draagmoederschap geheim blijven of niet en hoe oud is te oud om kinderen te krijgen? Dat zijn vraagstukken waar landen verschillende perspectieven op hebben. Het was dan ook interessant om hierover in discussie te raken en de verschillende meningen aan te horen. In de namiddag hadden we vrije tijd: time to get some souvenirs. In de avond was het Wine O’clock: Griekse hapjes en onbeperkt wijn! Wederom een geslaagde dag.


Zondag 08-07: draagmoederschap en de witte toren
Draagmoederschap. Ook wat betreft dit onderwerp zijn verschillende perspectieven en met de wetenschap dat landen als Cyprus, Spanje en diverse landen uit Oost-Europa er nare industrieën op nahouden (kijktip: NPO heeft een documentaire over de ‘babyindustrie’ gemaakt), een actueel en interessant onderwerp voor de summer school. Al moet ik toegeven dat de zaal niet altijd meer even vol was (lange dagen, korte nachten?). Ook bezochten we vandaag de bekende witte toren van Thessaloniki, de paraplu’s en het standbeeld van Alexander de Grote.


Maandag 09-07: beach day!

Maandagen zijn zo slecht nog niet! Vandaag stond een dagtrip naar een eiland in de buurt van Thessaloniki op de planning: Chalkidiki. Een van mijn favoriete middagen van de week (zout water in je mond is trouwens geen aanrader). Ook aan een ijsje ontbrak het natuurlijk niet op deze mooie zomerdag. Al was dat nog wel een klus, want Engels spraken ze niet.

Dinsdag 10-07: Gala ball!
Gedurende deze week heb ik beseft dat Nederland wat betreft donorschap, same sex marriage en eenouderschap best ver ontwikkeld is vergeleken met een aantal andere landen in Europa. Gelukkig maar. Ook was er een ander hot topic vandaag: het gala stond op de planning! Iedereen zag er prachtig uit. Onder het genot van onbeperkt wijn, goed eten en goed gezelschap hebben we gekeken naar de Griekse zonsondergang.Woensdag 11-07: examens en verdwalen bij de kastelen
Nadat de laatste lectures en workshop plaats hadden gevonden, was het tijd voor het examen. Resultaat: geslaagd! We ontvingen maar liefst twee certificaten. In de namiddag gingen we naar de oude kastelen van Thessaloniki waar wij de groep verloren. Toen we besloten random een bus in te stappen bleek dat zij in dezelfde bus zaten! Eind goed, al goed. In de avond hadden wij een kort bootfeestje, dus zette wij het feestje voort in de hotelkamer.


Donderdag 12-07: departure day

‘’Time flies when you’re having fun’’ cliché, maar waar. De week is wat mij betreft voorbijgevlogen! Ik kijk terug op een fantastische tijd. Ik ga mij zeker weer inschrijven voor een andere summer school volgend jaar. Als je het mij vraagt is het de leukste manier om studiepunten binnen te halen. Al is de ervaring en de vriendschappen die gedurende de week gemaakt worden mij veel meer waard dan de studiepunten.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top