Wetsvoorstel massaschade aangenomen

Delen:

Beeld: Depositphotos

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Afwikkeling massaschade in collectieve actie. Dat betekent dat rechters in de toekomst collectief schadevergoedingen mogen toewijzen in grote, gezamenlijke rechtszaken.

De nieuwe wet maakt het voor gedupeerden makkelijker om in een collectieve actie schade te verhalen. Hiermee wordt voorkomen dat verschillende belangenorganisaties meerdere procedures over dezelfde gebeurtenis starten.
Verder zorgt het wetsvoorstel ervoor dat gedupeerden voldoende rechtsbescherming krijgen. Belangenorganisaties kunnen niet zomaar aan de slag om een claim in te dienen; hun organisatie en financiën moeten op orde zijn. Gedupeerden weten zo aan wie ze hun belangen toevertrouwen

Met de wet is gezocht naar een balans tussen het belang van gedupeerden en het belang van aangesproken partijen om beschermd te worden tegen ongefundeerde of lichtvaardige massaclaims. Er is één regime opgesteld voor alle schadevergoedingsacties. Als onder het huidige recht voor een partij al een verplichting tot schadevergoeding rust, kan daarvoor straks ook een collectieve actie worden ingesteld. Hierbij is het niet van belang of het gaat om een schadevergoeding in geld of niet. Het wetsvoorstel verandert het materiële aansprakelijkheids- of schadevergoedingsrecht niet.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming is blij dat de wet is aangenomen. “De nieuwe procedure voorziet in een behoefte van consumenten en bedrijven. Partijen krijgen in één keer duidelijkheid. Daarmee kun je voorkomen dat er bij massaschade eindeloos rechtszaken komen.”

De wet heeft een lange geschiedenis: al in 2011 vroeg toenmalig Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) de regering in een motie om een collectieve schadevergoedingsactie mogelijk te maken voor representatieve belangenorganisaties door de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade en het Burgerlijk Wetboek aan te passen. De Consumentenbond pleitte daar al veel langer voor. In een artikel dat in november 2017 in Mr. verscheen, Massaclaim zonder massa, betoonden verschillende hoogleraren en een advocaat zich kritisch over het wetsvoorstel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven