Willem Witteveen herdacht met liber amicorum

Delen:

Vijf jaar na de ramp met de MH17 is een liber amicorum voor Willem Witteveen verschenen. De Tilburgse hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap, zijn vrouw en dochter waren drie van de 298 inzittenden die de dood vonden nadat het vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald door een raket.

Zoon Freek Witteveen nam het eerste exemplaar in ontvangst van Wegen der Vrijheid, dat 30 augustus werd gepresenteerd. De bundel is samengesteld door Carinne Elion-Valter, Bart van Klink en Sanne Taekema. Ze hebben alle drie met Witteveen samengewerkt. “We vonden het nu, vijf jaar na de ramp met de MH-17, wel een mooi moment om het boek uit te brengen”, aldus Taekema, hoogleraar inleiding tot de rechtstheorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gedachtengoed levend houden

In het boek zijn twee verschillende invalshoeken gecombineerd, vertelt Taekema. “In 2000 heb ik samen met hem Verbeeldingsmacht. Wat juristen moeten lezen gepubliceerd, beschouwingen van juristen over literatuur .We hadden het plan om nog een keer een dergelijk boek te maken, maar dat kon dus niet meer. Ik had het daar een keer over met Bart van Klink. Die vond het een leuk idee. Maar daarnaast was ook het plan ontstaan om iets te doen om het gedachtegoed van Willem levend te houden.”

Essays

Beide ideeën combinerend is Wegen der Vrijheid ontstaan. De bundel bevat ruim dertig essays over onderwerpen op het gebied van recht, kunst, literatuur, retorica, rechtsstaat en wetgeving. Daarnaast is er aandacht voor het leven en werk van Witteveen, die naast wetenschapper Eerste Kamerlid voor de PvdA was. Ook zijn de in memoriams die na zijn dood zijn verschenen opgenomen. Onder meer Ernst Hirsch Ballin, Maurice Adams, Jeanne Gaakeer, Kees Schuyt en Afshin Ellian leverden bijdragen.

Pseudoniem

Het laatste deel van het boek bevat eigen werk van Witteveen: een paar verhalen en gedichten. Ook staan er twee stukken in die hij onder het pseudoniem Willemijn Wibaut publiceerde (‘stagiaire bij een juridisch adviesbureau’). Taekema: “Ik was een van de weinigen die van dat pseudoniem wist, maar het was natuurlijk heel doorzichtig, zijn overgrootvader was de Amsterdamse wethouder Wibaut.”
De houtsnedes die het boek sieren zijn door Witteveen gemaakt. “Hij was een veelzijdig man”, zegt Taekema. “Het maken van dit boek was een fijne manier om aan hem terug te denken.”

Wegen der vrijheid,  Liber Amicorum voor Willem Witteveen, Boom Juridische uitgevers

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven