Mr.
Mr. lifestyle winter 2018 Mr. lifestyle winter 2018 / 37 KOFFIE standigheden van de koffieboeren. Voor een betere scholing en betere huisvesting.” Toen Barend en zijn broer Willem in 1993 de koffiewinkel van hun vader overnamen, was het dan ook niet meer dan logisch: die relaties moesten levend gehouden worden. “En dus nemen ook wij direct van de koffieboeren af, tegen een goede prijs. Direct Trade , noem je dat. De boeren krijgen hiermee dertig tot vijftig procent meer dan met de Fair Trade-prijzen.” Om het koffieterrein over zee uit te breiden, is Willem naar de Verenigde Staten vertrokken, vertelt Barend: “Hij is daar nu een zeer bekende koffie-expert. Zes maanden per jaar geeft hij cursussen aan koffieplanters en hun landelijke BOOTKOFFIE.NL info@bootkoffie.nl Laanstraat 49 3743 BB Baarn RAINFOREST KOFFIE Een van de plantages waar Boot zijn koffie vandaan haalt is Kachalu in Colombia. “Kachalu, wat ‘hoop’ betekent, is een beschermd woud, met wel honderd bijzondere vogelsoorten”, vertelt Barend Boot. “De Kachalu-com- muniteit van koffieboeren startte in 1999, als project van de F.N.C., de Co- lombiaanse koffieboerenorganisatie, om biologiwsche koffie van hoge kwa- liteit te verbouwen gekoppeld aan het in stand houden van het regenwoud en een betere prijs voor de boeren. Wij vonden dat een heel belangrijk pro- ject en hebben de Kachalu-communiteit zeven jaar lang extra ondersteund met een geldelijke bijdrage voor educatieprojecten. We zijn er trots op dat de Kachalu verschillende eervolle prijzen heeft ontvangen voor de beste rainforest koffie.” organisaties om de unieke smaakkwaliteit van de plantages naar boven te halen. Geregeld is hij hoofdscheidsrechter bij diverse internatio- nale koffiecompetities. Hij werkt voor koffielan- den als Honduras, Panama, Nicaragua, El Sal- vador en Ethiopië en geeft kwaliteitstrainingen in Colombia, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Mexico en Hawaï. Willem is medeoprichter van de ECAFE-organisatie in Ethiopië en hij brengt jaarlijks in samenwerking met de Ethiopische regering de beste Ethiopische plantages voor het voetlicht. Voor Boot Koffie bezoekt hij geregeld plantages waarvan het bedrijf koffie afneemt.” BIOLOGISCH Van zo’n betrokken organisatie verwacht je natuurlijk ook dat ze het biologische aspect omarmd hebben. “Dat hebben we zeker”, beaamt Barend. “We werken zo veel mogelijk met koffieboeren die natuurlijk en biologisch gecertificeerd werken. De koffiebessen moeten langzaam groeien en rijpen. Alleen dan breng je die geweldige smaken in de koffie naar voren. Helaas is volledig biologisch gecertificeerd verbouwen niet altijd helemaal mogelijk. De certificering kost te veel geld voor sommige koffieboeren terwijl zij wel prachtige koffie produceren. Wij steunen hen door ook deze koffie te kiezen, zodat ook zij hopelijk in de toekomst volledig biologisch gecertificeerd kunnen produceren.” B a r e n d e n W il l e m B o o t
RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=