Juridisch nieuws

10 miljoen euro voor innovatie rechtsbijstand

Beeld: Gerd Altmann

Het kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar om vernieuwende initiatieven uit de praktijk van de rechtsbijstand financieel te ondersteunen. De Raad voor Rechtsbijstand zal dat bedrag gaan beheren. Toevoegingsadvocaten zouden in het nieuwe stelsel meer kunnen verdienen, rekent minister Dekker (Rechtsbescherming) voor.

Dat schrijft Dekker in de voortgangsbrief Programma Rechtsbijstand, die hij 12 juli naar de Tweede Kamer heeft gezonden. De brief bevat een uitvoeringsplan voor de stelselherziening van de gesubsidieerde rechtsbijstand, en gaat in op de samenwerking met betrokken partijen zoals de advocatuur, gemeenten, mediators en verzekeraars.

Dekker spreekt in zijn brief van “grote urgentie, vanwege de noodzaak om snel tot adequatere vergoedingen en hogere kwaliteit van de dienstverlening aan de rechtzoekende in het stelsel te komen”. Maar dat mag niet in de weg staan aan een zorgvuldige aanpak. Heel snel zal nieuwe wetgeving er dan ook niet komen. Er komt eerst een pilotfase (november 2019-december 2022) en daarna een integratie- en borgingsfase (januari 2023-december 2024). Pas daarna valt een wetsvoorstel te verwachten, met een doorgaans lang parlementair proces.

Uitgangspunt is nog steeds dat er niet méér geld beschikbaar komt voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Wel gaat Dekker ervan uit dat meer rechtszoekenden al in de ‘eerste lijn’ worden geholpen, zodat er minder mensen doorstromen naar de tweede lijn, waar ze bijstand krijgen van advocaten. Dekker: “Het geheel aan maatregelen leidt in deze doorrekening tot een verhoging van de vergoeding van advocaten tussen de 10 en 20 procent ten opzichte van de vergoeding die advocaten nu gemiddeld per uur krijgen.” Dat laatste is gebaseerd op berekeningen van de commissie-Van der Meer.

Desondanks zal het huidige punttatief van 108 euro per uur niet worden gehaald, waarschuwt Dekker. Maar omdat in het nieuwe stelsel paralegals meer werk mogen doen (tegen een lager tarief) kunnen advocaten toch rekenen op een hoger uurtarief.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures