16,5 Miljoen voor slachtoffers

Delen:

Beeld bij schadefondsIn 2015 keerde het Schadefonds Geweldsmisdrijven 16,5 miljoen euro uit aan slachtoffers, het hoogste bedrag in het 40-jarig bestaan van de organisatie. Dit blijkt uit het jaarverslag van het Schadefonds. Bijna 7.500 slachtoffers en nabestaanden hebben een aanvraag voor een financiële tegemoetkoming ingediend. Dat zijn er 700 meer dan in 2014. Gemiddeld kregen ze 3.272 euro.

Het gaat om slachtoffers van bijvoorbeeld een overval of diefstal met geweld, straatroof, bedreiging met een wapen, mishandeling en zedenmisdrijven, die hierdoor ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Nabestaanden van slachtoffers van een geweldsmisdrijf zijn ook slachtoffer. Met de financiële tegemoetkoming erkent het Schadefonds – namens de samenleving – het onrecht dat slachtoffers is aangedaan.

Jeugdige slachtoffers

De toename van het aantal aanvragen is het direct resultaat van de inspanningen van het Schadefonds om de bekendheid van de organisatie te vergroten, zegt directeur Monique de Groot. Daarnaast heeft het Schadefonds, om het aantal kansrijke aanvragen te verhogen, flink geïnvesteerd in de samenwerking met Slachtofferhulp Nederland door daar zogenoemde schadefondsspecialisten op te leiden. In 2016 richt het Schadefonds zich speciaal op jeugdige slachtoffers.
Het Schadefonds voert – naast de Wet schadefonds geweldsmisdrijven – tijdelijk andere regelingen uit voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Eén daarvan is de Subsidieregeling preventie overvallen. In de tweede plaats gaat het om de twee Tijdelijke regelingen financiële tegemoetkoming slachtoffers seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven