Vanaf 1 januari 2017 kunnen bedrijven grote internationale handelsconflicten voorleggen aan twee gespecialiseerde gerechten in Amsterdam. De Netherlands Commercial Court (NCC) wordt ingericht bij de rechtbank (zaken in eerste aanleg) en het gerechtshof (voor hoger beroep).
De bedoeling is dergelijke zaken in Nederland snel en efficiënt te beslechten. Dit initiatief van de Rechtspraak voorziet in de behoefte bij het bedrijfsleven en draagt bij aan het ondernemingsklimaat in Nederland, zegt de Raad voor de rechtspraak. “Een vooraanstaand handelsland als Nederland, met een open economie en veel bedrijven die im- en exporteren, moet zo’n voorziening hebben,” zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. “Het draagt bij aan de Nederlandse economie en zorgt ervoor dat nog meer bedrijven zich in Nederland zullen vestigen.”
Pragmatisch
‘Commercial courts’ bestaan al in meer landen. Grote, internationaal opererende bedrijven vragen in toenemende mate om gespecialiseerde rechters voor de beslechting van economische geschillen die zich over landsgrenzen heen voordoen. Bakker: “De Nederlandse Rechtspraak wil aan die behoefte tot specialisatie tegemoet komen, net zoals zij dat doet in andere rechtsgebieden. We zien dat grote handelsconflicten steeds vaker niet meer bij reguliere Nederlandse gerechten aanhangig worden gemaakt, maar bij dergelijke commercial courts in het buitenland. Reden hiervoor is vaak dat daar in het Engels kan worden geprocedeerd. Dit terwijl het Nederlandse procesrecht door bedrijven en advocatuur juist als zeer pragmatisch wordt ervaren. Daardoor zijn er kansen.”
Bij de NCC wordt in het Engels geprocedeerd, tenzij de partijen anders overeenkomen. Bedrijven leggen een conflict vrijwillig voor aan de NCC, dat zowel internationale als nationale zaken gaat behandelen.
Wetswijziging
De minister van Veiligheid en Justitie heeft in een brief aan de Kamer geschreven dat hij positief staat tegenover de oprichting van de NCC. De voorziening kost de belastingbetaler geen geld, omdat voor de procedures kostendekkende tarieven gelden. De opstartkosten worden daarin verdisconteerd. De verwachting is dat er op termijn jaarlijks 100 geschillen in eerste aanleg worden behandeld en 25 in hoger beroep. De maatschappelijke baten lopen in 10 jaar naar schatting op tot ongeveer 75 miljoen euro per jaar. Om de NCC mogelijk te maken, is een wetswijziging nodig. Die wijziging regelt onder meer dat er in het Engels kan worden geprocedeerd.