22.322 dossiers via Advocatenportaal

Delen:

Beeld bij veel dossiersSinds de start van het Advocatenportaal ‘Mijn Strafdossier’ zijn 22.322 dossiers en nagekomen stukken via deze digitale route aan de advocaten verstrekt. Via het portaal wordt sinds 1 augustus 2015 bij eenvoudige zaken het strafdossier digitaal aangeboden.

“In enkelvoudige strafzaken (politierechterzaken, kinderrechterzaken, kantonstrafzaken – red.) kan de advocaat inloggen op het Advocatenportaal en daar het dossier van zijn cliënt downloaden. In bepaalde gevallen zet het OM het dossier in dit digitale halletje en in andere gevallen doet de rechtbank dat,” legt Ruud Berendsen van het Advocatenportaal uit. “Op deze manier krijgt de advocaat het dossier sneller dan vroeger, want kopiëren, in een enveloppe stoppen en op de post doen hoeft niet meer.”

Vanuit de advocatuur klinken positieve geluiden, maar worden de ontwikkelingen ook kritisch gevolgd. “Het is positief dat wij de stukken sneller tot onze beschikking hebben,” aldus strafadvocaat Starmans uit Utrecht op rechtspraak.nl, “maar er zijn nog wel verbeteringen nodig. Ik zou het bijvoorbeeld handig vinden als niet ik, maar mijn secretaresse de melding zou krijgen dat er nieuwe stukken zijn toegevoegd. Dat kan op dit moment niet. Ook krijgen we vaak stukken dubbel.”

Achter de schermen wordt gewerkt aan uitbreiding van het portaal, waardoor ook dossiers in strafzaken die het Openbaar Ministerie (OM) afdoet (zonder tussenkomst van de rechter) digitaal beschikbaar komen. Het Advocatenportaal is een gezamenlijke initiatief van Rechtspraak en OM.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven