900-puntengrens voor rechtsbijstand gesneuveld

Delen:

Beeld bij 900 puntenHet voorstel voor een 900-puntengrens voor rechtsbijstand krijgt geen meerderheid in de Tweede Kamer. Alleen de VVD-fractie bij monde van Kamerlid Foort van Oosten steunt de eigen minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie). Alle andere fracties zijn tegen, zo bleek bij de vergadering van de commissie Veiligheid en Justitie op donderdag 8 september.

Volgens het voorstel van Van der Steur zouden advocaten per jaar maximaal 900 punten mogen halen voor reguliere zaken in de gefinancierde rechtsbijstand. Dat komt neer op een omzet van ongeveer 92.000 euro. Advocaten kunnen hun omzet vergroten door ook commerciële opdrachten aan te nemen. Ze hebben dan een gemengde praktijk.

De minister volgt hiermee in grote lijnen het voorstel van de Commissie-Wolfsen die onderzoek deed naar een duurzaam stelsel voor rechtsbijstand. Voor bewerkelijke zaken zou een grens van 1.520 punten moeten gelden. Wel kan de Raad voor Rechtsbijstand uitzonderingen maken.

Het maximum van 900 punten stuit op fel verzet van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de sociale advocatuur die massaal en luidruchtig aanwezig was op de publieke tribune. Hun voornaamste bezwaar is dat ze hun specialisme niet overeind kunnen houden als ze ook commerciële klussen moeten doen. Daardoor zou de kwaliteit van de rechtsbijstand inboeten.

Kamerlid Michiel van Nispen (SP) zei blij te zijn dat de 900-puntengrens nu van tafel is. Hij ging ook in de aanval tegen de PvdA’er Jeroen Recourt, die pleitte voor een maximum van 1200 punten.

De minister gaat met de NOvA en de Raad voor Rechtsbijstand om tafel om opnieuw naar de voorstellen te kijken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven