Juridisch nieuws

Aandeelhoudersregistratie bedrijven vaak onvolledig

Beeld: Depositphotos

Bedrijven hebben hun aandeelhoudersregistratie vaak niet op orde. De registratie is veelal niet actueel, onvolledig, onjuist of zelfs kwijt. Dit blijkt uit een peiling van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Van de 708 deelnemende (kandidaat-)notarissen geeft 34 procent aan dat dit ‘regelmatig’ het geval is. Nog eens 35 procent zegt ‘vaak’ en 16 procent zelfs ‘heel vaak’. ‘De wettelijke verplichting tot het regelmatig bijhouden van het vennootschappelijk aandeelhoudersregister blijkt dus in de praktijk vaak niet of gebrekkig te worden nageleefd,’ concludeert de KNB. Aan de peiling nam 22 procent van de beroepsgroep deel.

Initiatiefwetsvoorstel

De peiling werd gehouden vanwege de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel voor een centraal aandeelhouders­register CAHR in de Tweede Kamer. Het CAHR geeft inzicht in wie schuil gaan achter bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s en levert hierdoor een waardevolle bijdrage aan voorkoming en bestrijding van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen.

Volgens het voorstel wordt het CAHR een besloten register, dat wil zeggen alleen toegankelijk voor de Belastingdienst en andere, aangewezen publieke diensten, waaronder notarissen. De KNB en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zijn verheugd over het voorstel.

De KNB en de NOvA pleiten wel voor terughoudendheid bij het aanwijzen van Wwft-instellingen die inzage krijgen in het CAHR en bevelen aan dat uitsluitend wettelijk gereguleerde Wwft-instellingen die onder een vorm van overheidstoezicht staan inzage in het CAHR krijgen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand