Aanstaande rechter verliest zaak over zichzelf

Delen:

Beeld: Pixabay

Een nog niet benoemde rechter in opleiding wilde van zijn vorige werkgever, de IND, een stimuleringspremie meekrijgen. Maar volgens de rechtbank Overijssel had de man helemaal geen financiële prikkel nodig om ontslag bij de IND te nemen. Dat hij als rechter in opleiding minder gaat verdienen moet hij op de koop toe nemen.

In oktober 2017 werd bepaald dat het aantal teams van de directie Asiel & Bescherming van de Immigratie- en Nationalisatiedienst (IND) zou worden teruggebracht van zeven naar zes. Daardoor zou een van de operationeel managers moeten afvloeien. Om één zo’n manager te bewegen ontslag te nemen om zo de boventalligheid te verminderen, kon deze een beroep doen op een stimuleringspremie. Hij zou dan, als ‘VWNW-kandidaat’ (Van-Werk-Naar-Werk) bij zijn ontslag die premie krijgen, mits hij zou afzien van zijn aanspraak op een begeleidingstraject.

Een operationeel manager die sinds 2013 in dienst was van de IND, deed een beroep op deze regeling. Drie dagen nadat werd bepaald dat het aantal teams van de directie Asiel & Bescherming zou moeten worden teruggebracht, stuurt hij daarover een verzoek. Enkele dagen later laat hij zijn leidinggevende weten dat hij de IND per 1 januari 2018 wil verlaten – dan is hij aangesteld als rechter in opleiding bij de rechtbank Noord-Nederland – en doet weer een beroep op de stimuleringspremie. Daarmee wil hij het lagere salaris dat hij in zijn opleidingsperiode van bijna drie jaar ontvangt enigszins compenseren.

Maar zijn verzoek wordt afgewezen, eerst in bezwaar en nadien in de beroepsfase. Volgens de minister van Veiligheid en Justitie, de werkgever van de IND-medewerker is er geen sprake van dat hij een financiële prikkel nodig heeft om uit dienst te treden. De man deed al langere tijd pogingen om rechter te worden en had, voor hij de aanvraag had ingediend voor de premie, al aangegeven dat hij per 1 januari 2018 uit dienst zou treden.

Volgens de rechtbank Overijssel moet de man uit de sollicitaties duidelijk zijn geweest dat het salaris in de functie van rechter in opleiding (tijdelijk) lager zou zijn dan zijn salaris bij de IND, zo blijkt uit de uitspraak van 11 februari. Desondanks heeft hij gesolliciteerd naar die functie. Dat hij pas na het arbeidsvoorwaardengesprek over zijn functie als rechter in opleiding per e-mail heeft bevestigd dat hij de dienst per 1 januari 2018 wil verlaten en pas op 5 december formeel ontslag heeft aangevraagd, maakt niet dat hij een financiële prikkel nodig had om te solliciteren en die geambieerde functie te aanvaarden.

Op grond daarvan was de IND bevoegd de stimuleringspremie niet aan deze medewerker toe te kennen. Daarmee verloor de aanstaande rechter in opleiding zijn eerste rechtszaak – over zichzelf.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven