Aanstootgevend schilderij weggehaald uit hal rechtbank Almelo

Delen:

Foto rechtbank Overijssel/Schilderij Jan en Joep Gierveld

De rechtbank Overijssel heeft besloten het schilderij ‘Regelrecht’ van kunstenaars Jan en Joep Gierveld te verhuizen uit de hal van het publieke gedeelte van het gerechtsgebouw Almelo. Klachten van bezoekers over het schilderij, waarop een vrouw met een ontblote borst te zien is, is de reden.

Bij binnenkomst kon het schilderij niet aan je ontgaan: het zestien vierkante meter grote doek hing direct na de entree aan de muur. Op het schilderij ’Regelrecht’ wordt de gevangen liefde afgebeeld; erop is te zien hoe een vrouw met een ontblote borst wordt verleid door de duivel, maar gesteund wordt door iemand met het ‘recht’ in de hand.

Sinds de onthulling in 1995 kwamen echter meerdere officiële klachten binnen over het schilderij. Directe aanleiding voor de verwijdering was een recente klacht van een vrouw die aanwezig was voor een zedenzaak. President Bart van Meegen licht toe: “De inrichting van de rechtbank moet ondersteunend zijn aan onze taak, namelijk onafhankelijke en deskundige rechtspraak. Bezoekers komen hier in de eerste plaats voor hun rechtszaak, als partij, verdachte of slachtoffer. Uit de klachten blijkt dat sommige bezoekers de betekenis van dit schilderij niet begrijpen en er aanstoot aan nemen. Dan doet dat afbreuk aan onze taak en daarom geven we het een andere plaats in het gebouw.”

Het schilderij verdwijnt niet uit het pand. Het doek hangt inmiddels niet langer in de lobby, maar zal binnenkort elders in de rechtbank gehangen worden. Op een plek waar alleen personeelsleden het kunnen zien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven