Aantal door rechter afgedane strafzaken blijft op hetzelfde niveau

Het aantal misdrijven dat vorig jaar voor de rechter kwam is even groot gebleven als het jaar ervoor: 70.000. Hoewel het aantal afgedane strafzaken de laatste twee jaar weer wat is toegenomen, ligt het nog altijd lager dan voor de coronacrisis.

Delen:

foto: Depositphotos

Dat blijkt uit de WODC-publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving 2022. Het WODC doet dit onderzoek jaarlijks, in samenwerking met het CBS en de Raad voor de Rechtspraak.

Kentering

De door de politie geregistreerde criminaliteit is de afgelopen elf jaar met 30 procent gedaald. Dat werkte door in de hele strafrechtketen. Maar na jaren van daling lijkt nu sprake van een kentering: van 2021 op 2022 nam het aantal geregistreerde misdrijven voor het eerst weer wat toe, met zes procent. Ook stegen het aantal geregistreerde verdachten (vijf procent), de instroom bij het Openbaar Ministerie (zeven procent) en het aantal dagvaardingen en oproepen wegens verzet tegen een strafbeschikking (zeven procent).
Ondanks deze toename is de algehele daling van de geregistreerde criminaliteit terug te zien in het aantal strafzaken: dat zijn er fors minder dan in 2012, toen nog 104.000 strafzaken aan de rechter werden voorgelegd.

Schuldigverklaring

Afgelopen jaar sprak de rechter in negentig procent van de bijna 70.000 strafzaken een schuldigverklaring uit. In een op de tien zaken werd de verdachte vrijgesproken. Gevangenisstraf was de meest opgelegde hoofdstraf (in 30.000 zaken), gevolgd door een werkstraf (24.000) en geldboete (14.000).

Politierechter

De meeste zaken worden door de politierechter afgehandeld (bijna 57.000). Meervoudige kamers behandelden ruim 9.700 zaken en de kinderrechter bijna 3.000 zaken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven