Aantal faillissementen in 2020 ‘historisch laag’

De afgelopen twintig jaar werden niet zo weinig bedrijven failliet verklaard als in 2020, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Rechtspraak meldde ook al een uitzonderlijk laag aantal faillissementen.

Delen:

Aantal faillissementen in 2020 historisch laag
Foto: Pixabay

Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in twintig jaar: in 2020 zijn 2.703 bedrijven failliet verklaard. Dat is zestien procent minder dan in 2019. Het CBS spreekt dan ook van een “historisch laag” aantal.
Het feit dat in coronatijd minder bedrijven failliet werden verklaard, is volgens het CBS niet los te zien van de noodsteun van de overheid.

Het grootste aantal faillissementen van de afgelopen eeuw werd uitgesproken in 2013: 8.376 bedrijven legden toen het loodje. De jaren daarna daalde het aantal faillissementen; pas in 2019 steeg het weer iets.

Rechtspraak

De Rechtspraak meldde vorige week al dat rechters in 2020 een “uitzonderlijk laag aantal faillissementen” hebben uitgesproken. Het ging om ongeveer 3.900 faillissementen. Driekwart daarvan waren rechtspersonen en een kwart natuurlijke personen. In 2019 werden nog 4.776 faillissementen uitgesproken.

De Raad voor de rechtspraak zegt dat de oorzaak van het lage aantal faillissementen nog niet is onderzocht en vindt het dan ook nog te vroeg om conclusies te trekken. Wat de Raad wel opvalt is dat relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen; het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode opvallend laag. Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken. Daaronder vallen ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven