Aantal juridische vacatures gedaald

Delen:

Het aantal juridische vacatures heeft zich in het derde kwartaal van dit jaar nog niet hersteld en daalde met gemiddeld 30 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Vergeleken met vorig jaar is er sprake van een forse zomerdip. De afname is het sterkst in de financiële dienstverlening (-65%). Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de Juridische Arbeidsmarkt, 3e kwartaal 2012’ van Joost Duffhues, competence director Legal bij Yacht.

De juridische werkgelegenheid krimpt in alle sectoren en het sterkst in de financiële dienstverlening. Ook bij de overheid is nog steeds sprake van krimp. Duffhues: “We worden opnieuw geconfronteerd met een forse krimp in het aantal juridische vacatures. De vakantiemaanden juli en augustus hebben extra invloed. Juristen op zoek naar een baan hebben het nog steeds behoorlijk moeilijk. Vooral voor junior juristen is er nauwelijks werk.”

Duffhues: “Aan het begin van het jaar zagen we een constante lijn die we voorzichtig aanmerkten als het mogelijke begin van een positieve trend. Begin tweede kwartaal ontstond in de constante vacaturelijn een dip die afweek van dezelfde periode vorig jaar, en an het begin van het derde kwartaal zien we wederom een afname van het aantal juridische vacatures. Door de vakantiemaanden is het nog te vroeg om van een tweede dip te spreken. Het komende kwartaal zal meer duidelijkheid geven, maar vooralsnog betekent dit het einde van een positieve trend.”

Volgens Duffhues laat de juridische arbeidsmarkt een grote behoefte aan wendbaarheid zien. “Men wil zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. De juridisering van de maatschappij zet door, waardoor in de totale markt voor juridische diensten groei zit. Advocatenkantoren werken steeds vaker samen met gespecialiseerde juridische dienstverleners voor het standaardwerk en zoeken naar kwalitatief hoogwaardige netwerkpartners. Rechtsbijstandsverzekeraars en bedrijven handelen juist zoveel mogelijke zaken zelf af, ondersteund door ervaren juridische dienstverleners en besteden minder werk uit aan de advocatuur. Men kiest er vaker voor om een flexibele schil op te bouwen met interim-juristen of om werk uit te besteden. Hierdoor kunnen juridische afdelingen steeds flexibeler reageren.”

Voor individuele juristen betekent dit dat ze zich blijvend moeten ontwikkelen, zodat ze breder inzetbaar zijn. Duffhues: “Bijscholing is cruciaal om wendbaar te blijven en je te kunnen voorbereiden op de vragen van morgen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven