Aantal schietincidenten door politie in eerste helft 2022 lager dan gemiddeld

In de eerste helft van 2022 hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie acht keer gebruik gemaakt van een vuurwapen en daarbij een persoon getroffen. In een ‘gemiddeld’ jaar gebeurt dat 22 keer, over de volle twaalf maanden. Vooralsnog vonden er in 2022 door de politie weinig schietincidenten plaats, hoewel er één persoon daarbij om het leven kwam.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Aantal schietincidenten door politie in eerste helft 2022 lager dan gemiddeld - Mr. online
Foto: Depositphotos

In alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg doet de Rijksrecherche onderzoek. De Rijksrecherche is een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Bij deze schietincidenten viel één dodelijk slachtoffers en raakten zeven mensen gewond. Gemiddeld – over de afgelopen vijf jaar – is het aantal slachtoffers per jaar iets hoger: zo’n drie dodelijke slachtoffers per jaar en zo’n twintig gewonden.

Het jaar met de meeste schietincidenten was 2018, met 27 gevallen. Toen vielen er 26 gewonden, het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. Er vielen in 2018 drie dodelijke slachtoffers, twee minder dan in 2020, dat een treurig record was. Vorig jaar waren er 21 schietincidenten, waarbij 25 gewonden vielen en twee dodelijke slachtoffers.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top