Aantal zaken digitaal ingediend: nul

Delen:

Nul zaken

De mogelijkheid in de arrondissementen Midden-Nederland en Gelderland om in civiele zaken stukken digitaal in te dienen, heeft nog weinig respons opgeleverd. Er zijn precies nul zaken digitaal aangebracht.

De Raad voor de rechtspraak heeft in overleg met de Nederlandse Orde van Advocaten besloten besloten de vrijwillige pilot, die digitaal procederen toeliet, te verlengen. Het was voor advocaten sinds enkele weken mogelijk bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland stukken digitaal in te dienen. De NOvA doet een ‘dringend beroep’ op de balie de komende periode de nodige gefingeerde zaken door het systeem te leiden. Pas als er veel zaken worden ingediend, kunnen kinderziektes uit het systeem worden gehaald, aldus de NOvA.

Half januari bekijkt de Rechtspraak in overleg met de NOvA opnieuw of verplicht digitaal procederen in Gelderland en Midden-Nederland kan worden ingevoerd. Wettelijk verplicht digitaal procederen in deze twee arrondissementen zal op zijn vroegst in april 2017 een feit zijn.

De afgelopen weken zijn er voorlichtingsbijeenkomsten gehouden om advocaten te informeren over digitaal procederen. Hierbij gaf ongeveer 60 procent van hen aan te willen oefenen met het digitaal indienen van stukken, maar dat heeft nog niemand gedaan. Mede daarom wordt de komende periode getest met extra gefingeerde zaken.

Rechter Selinde Bokx-Boom, tevens portefeuillehouder civiel van het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie wijst op mogelijke belemmeringen bij digitaal te procederen in de vrijwillige fase. Als twee partijen een conflict  hebben, moeten ze het samen eens worden de procedure digitaal te voeren en het nieuwe procesrecht toe te passen. Dat kan, aldus Bokx-Boom, ‘een flinke stap zijn die we van advocaten en hun cliënten vragen’. Rechters die digitale zaken behandelen, is verzocht om tijdens de vrijwillige fase coulant om te gaan met termijnoverschrijdingen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven