Achterstand rechtszaken Rotterdam aangepakt

Delen:

500 tot 600 rechtszaken die in Rotterdam liggen te wachten, moeten zo snel mogelijk worden behandeld bij de rechtbank. Om dat te bereiken, hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank afspraken gemaakt. Het gaat om zaken die niet door één rechter kunnen worden afgehandeld, maar die voor een meervoudige kamer van drie rechters moeten komen. In deze zaken wachten de verdachten hun proces in vrijheid af.

Dit maakte hoofdofficier van justitie in Rotterdam Fred Westerbeke woensdag bekend. De afspraken moeten er in 2012 toe leiden dat de achterstand wordt ingelopen.

Volgens Westerbeke is 70 tot 80 procent van de zaken relatief snel af te ronden. Bijvoorbeeld door verdachten voor een (super)snelrechter te brengen, of door zaken door het OM te laten afdoen, zonder tussenkomst van een rechter. Dat kan sinds 2008 voor bepaalde misdrijven. Verder heeft het OM tegenwoordig de zogenoemde ZSM-afhandeling voor eenvoudige zaken, die door samenwerking met onder meer advocatuur, rechtspraak en reclassering sneller afgehandeld kunnen worden.

In Groot-Rotterdam worden jaarlijks circa 30.000 misdrijven gepleegd. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven