Advocaat aansprakelijk voor beroepsfout

Het hof heeft beslist dat een (inmiddels) ex-advocaat in verband met een beroepsfout schade moet vergoeden aan een oud-cliënt van hem. Deze cliënt was slachtoffer van een vechtpartij (in 1983), waarbij hij ernstig oogletsel heeft opgelopen.

De advocaat heeft de vordering tot schadevergoeding laten verjaren, zodat de schade niet meer op de dader verhaald kon worden. De oud-cliënt vordert nu de vergoeding van deze schade van zijn ex-advocaat.

In deze zaak speelden de volgende vragen een belangrijke rol: stel dat de vordering niet was verjaard, had de dader dan wel geld genoeg gehad om de schadevergoeding van te betalen? En moet het slachtoffer in de procedure tegen de advocaat aannemelijk maken dat dit het geval is?

Volgens het hof volgt uit het feit dat de vordering is verjaard alleen al dat schade is geleden. Verder vindt het hof dat zeker niet vaststaat dat de dader niet voldoende geld zou hebben gehad of nog zou kunnen verdienen om daarvan de schade te vergoeden. Deze dader had namelijk een HAVO-diploma en heeft ook nog een vervolgopleiding gedaan. De ex-advocaat heeft op deze punten dus ongelijk gekregen.

{mosgoogle}

 {mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven