‘Advocaat, de zaak is belangrijker dan het recht’

Delen:

Beeld bij Advocaat de zaak is belangrijker dan het recht“Advocaten, strooi niet met arresten als u een procedure wilt winnen. Maar concentreer u op de zaak.” Dat dringende advies had raadsheer Ybo Buruma (Hoge Raad) donderdag 21 april in theater Carré voor de Nederlandse advocatuur.

Buruma sprak tijdens het CPO-seminar ‘Humor en Recht’ maar zijn boodschap was bloedserieus. “De jurist van morgen,” meent Buruma, “blinkt niet uit in precisie maar in accuratesse.” Begrippen die in de volksmond misschien synoniemen zijn, maar binnen de context van de rechtspraak een verschillende betekenis hebben. Bij precisie gaat het erom dat de advocaat een stapel arresten weet te produceren die allemaal eenzelfde juridische zienswijze vertegenwoordigen. “Vroeger was het knap als je zoveel gelijkluidende arresten kon vinden. Maar door de moderne informatietechnieken is dat helemaal niet zo moeilijk meer.”

De jurist, betoogde Buruma, moet zich daarom onderscheiden door een scherp begrip van de zaak. Accuratesse dus. Hij trok de vergelijking met schoten op een roos (zie afbeelding). Accuraat is de advocaat die een schot middenin de roos afvuurt: die heeft de zaak goed begrepen. En al heeft ie er maar één arrest bij gevonden, hij heeft meer kans om zijn zaak te winnen dan zijn collega die gerichte schoten afvuurt in de marge van het doel. “Ze zitten dicht bij elkaar, ze zijn dus precies. Maar ze hebben onvoldoende betrekking op de zaak.” Met enige overdrijving voegde Buruma daaraan toe: “Een oordeel is in strijd met de regel, maar who cares? U maakt het ons dan gemakkelijk om te zeggen: de middelen hebben gefaald.”

Rechters, zei Buruma, worden ondersteund door een staf van vooral formalisten. Mensen die vooral naar de regels kijken dus. “Probeer de rechter te verleiden tot een realistische opstelling. Daarin zit uw meerwaarde als jurist. Blijf kijken naar de zaak!!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven