‘Grapperhaus kan Rutger Castricum aan’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Minister Grapperhaus
Foto: Chris van Houts

Dat de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) niet op zijn mondje is gevallen, was binnen de advocatuur al bekend, maar nu zal ook de politiek dat ervaren. “Rutger Castricum (PowNews), maak je borst maar nat,” zegt Stefan Sagel (advocaat arbeidsrecht bij De Brauw) en net als Grapperhaus hoogleraar arbeidsrecht

Stefan Sagel kent Grapperhaus, die tot zijn ministerschap advocaat was bij Allen & Overy, goed. “Een stevige persoonlijkheid met het hart op de goede plek. Met een uitmuntend gevoel voor humor. Ik kijk reikhalzend uit naar zijn eerste interview met PowNews want dat kan hij wel aan. Verder heeft Grapperhaus veel bestuurlijke ervaring. Het bij elkaar houden van compagnons in een groot advocatenkantoor is niet makkelijk, maar hij beschikte klaarblijkelijk wel over de vaardigheden dat goed te doen.”

Mijke Houwerzijl, hoogleraar arbeidsrecht in Tilburg en Groningen, denkt vooral dat Grapperhaus ‘veel aan kan’ omdat hij over ‘veel energie’ beschikt. Arbeidsrechtadvocaat Dirk Jan Rutgers (Rutgers & Posch) kent Grapperhaus goed. “Het zou fantastisch zijn als hij minister wordt. Hij heeft veel voor het arbeidsrecht gedaan maar heeft zich breder dan dat ontwikkeld. Hij is zeer innovatief en oplossingsgericht, waardoor hij dat departement goed aankan. Verder kan hij een duidelijke koers uitzetten en dat op een vrolijke manier verpakken. Inhoudelijk kan hij hard zijn maar de persoonlijke verhoudingen staan bij hem voorop.”

Ferdinand Grapperhaus (1959) is de oudste zoon van fiscaal jurist Ferd Grapperhaus, die staatssecretaris van Financiën was in het kabinet-De Jong (1967-1971) en hoogleraar belastingrecht in Leiden. Die had de enigszins dwangneurotische gewoonte – als hij achter de regeringstafel naar de Kamer luisterde – om papieren te versnipperen, zodat er na afloop van de vergadering op de regeringstafel een hoopje confetti achterbleef.

Ferdinand Grapperhaus is sinds 2005 hoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht en was tussen 2006 en 2015 kroonlid van de SER. Hij studeerde rechten aan de UvA en is sinds 1984 advocaat, momenteel bij Allen & Overy, waar hij partner is – tot 1 september was hij bestuursvoorzitter. In 2013 deed hij nog een gooi naar het partijvoorzitterschap van het CDA. Op zijn Twitteraccount @ferdgrapperhaus (1240 volgers, 1650 tweets sinds november 2011) omschrijft hij zich onder andere alsvoetballer’ en ‘muziekmannetje’ (Lennon en McCartney). Zijn laatste tweet (3 oktober): Veel respect voor de wijze waarop Jeanine #Hennis haar fouten toegaf en verantwoordelijkheid nam. Ook blogt Grapperhaus regelmatig.

Het ministerie Justitie en Veiligheid wordt een van de departementen met twee bewindslieden. Grapperhaus krijgt gezelschap van Sander Dekker (VVD) die minister van Rechtsbescherming wordt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top