Advocaat Ingwersen: ‘Raad van Advies doet niets’

Delen:

Peter IngwersenAdvocaat Peter Ingwersen (PotJonker) trekt het nut van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Advocaten in twijfel. “We horen nooit iets van de Raad van Advies. De toegevoegde waarde is nihil,” zei Ingwersen tijdens de vergadering van het College van Afgevaardigden op donderdag 29 september. Maar volgens algemeen deken Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) vergadert de Raad van Advies vier keer per jaar, en produceert de Raad, bijvoorbeeld over verordeningen, adviezen die ook naar het College van Afgevaardigden (CvA) worden gestuurd.

De aanleiding voor de Ingwersens opmerking was dat het na het vertrek van Saskia Stuiveling uit de Raad negen maanden duurde voordat haar opvolger professor Lex Michiels (Universiteit Tilburg) werd benoemd. Ingwersen noemt de Raad van Advies een lege huls. De Raad werd opgericht om gevraagd en ongevraagd te adviseren. “Eigenlijk was de Raad ook bedoeld om de relatie met het publieke domein goed te houden,” zegt Ingwersen.

Eén advies van de Raad leidde tot opschudding binnen de advocatuur. Dat betrof het toezicht op de advocatuur, waarin de bezwaren tegen Fred Teevens ‘staatstoezicht’ werden gebagatelliseerd. “De Raad sloeg toen volledig de plank mis,” blikt Ingwersen terug. Daarna werd het volgens hem stil rond de Raad van Advies. “Ik vind daarom dat de Algemene Raad het voortbestaan van de Raad van Advies moet heroverwegen.”

De Raad van Advies verwijst voor een reactie naar algemeen deken Bart van Tongeren. Die zegt allereerst dat de bevoegdheden van de Raad van Advies zijn vastgelegd in de wet. De Raad van Advies, vervolgt Van Tongeren, heeft de afgelopen jaren diverse adviezen afgegeven, ook aan het CvA. “De leden van de Algemene Raad zijn regelmatig aanwezig bij vergaderingen van de Raad van Advies” licht Van Tongeren toe. “We praten dan over diverse onderwerpen, zoals KEI, het imago van de advocatuur en de gesubsidieerde rechtsbijstand.” Een advies over de kwaliteitstoets is in voorbereiding.

Wat vindt Van Tongeren in dit licht van de uitlatingen van Peter Ingwersen? “Het is niet aan mij om er een oordeel over te geven of de leden van het College van Afgevaardigden de adviezen van de Raad van Advies wel of niet altijd goed voor ogen hebben.” Hij voegt daar aan toe: “Dat de adviezen niet altijd in lijn zijn met de standpunten van leden van het CvA, is iets anders dan zeggen dat de Raad van Advies niets doet.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven