‘Advocaat Knoops tast vertrouwen in advocatuur aan’

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Volgens advocaat Steef Bartman heeft zijn confrère Geert-Jan Knoops Regel 1 van de Gedragsregels voor advocaten geschonden omdat hij het Wildersproces een ‘politiek proces’ noemde. Daarmee tast Knoops het vertrouwen van de advocatuur aan, en voelt Bartman zich ook persoonlijk aangesproken.

Wilders noemt zijn proces al langer politiek gemotiveerd, en zijn advocaat Knoops volgde die redening. Het OM vertolkt de mening van het kabinet en de regeringspartijen, en Knoops waarschuwde – zo schrijft Bartman in een opiniestuk in de Volkskrant – de rechtbank daarin niet mee te gaan: een (veroordelend) vonnis zou onvermijdelijk een ‘politiek oordeel’ betekenen. Maar een politiek gevoelig vonnis is nog geen politiek gemotiveerd vonnis, stelt Bartman. “Dat wil zeggen, een waarbij louter de politieke voorkeur van OM en rechtbank beslissend zijn geweest voor zowel aanvang als uitkomst van dit proces. Maar dat is wel wat Knoops suggereert met zijn term ‘politiek proces’.”

Een advocaat mag en moet alles uit de kast halen voor zijn cliënt, maar altijd op basis van vertrouwen in een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak. Dat moet je als advocaat ook uitdragen, zegt Bartman. “Ongefundeerde wrakingsverzoeken en het op voorhand in een verdacht daglicht stellen van de uitkomst van een procedure zijn daarmee in strijd. Door de betrouwbaarheid van het rechtssysteem op voorhand in twijfel te trekken, tast Knoops bovendien die van de Nederlandse advocatuur als zodanig aan. Vandaar dat ik mij ook persoonlijk aangesproken voel.’

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven