Advocaat laat toevoegingsgeld op eigen rekening storten: jaar schorsing

De Raad van Discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden vindt dat een advocaat die geld op een verkeerde rekening liet storten in strijd met de kernwaarde 'integriteit' heeft gehandeld. Het levert hem een onvoorwaardelijke schorsing van 52 weken op.

Delen:

Depositphotos_191416012_S-geld
beeld: Depositphotos

De advocaat was sinds 1 april 2023 in loondienst, maar ontving van juli tot en met december 2023 geld van de Raad voor Rechtsbijstand voor toevoegingen op een bankrekening van zijn eenmanszaak. Het ging in totaal om ruim 9000 euro, die naar zijn werkgever had moeten gaan. Na ontvangst van de bedragen boekte de advocaat steeds een groot deel hiervan door naar een eigen spaarrekening.

Ontslag op staande voet

Toen zijn werkgever hem aansprak op het onterecht op zijn eigen bankrekening belande geld, zei de man van niets te weten. Hij beweerde geen toegang tot de rekening te hebben, en alleen zijn moeder zou een pinpas hebben.
Hij betaalde het bedrag terug aan zijn werkgever en werd kort daarna op staande voet ontslagen. Een maand later heeft hij zich als advocaat van het tableau laten schrappen. De werkgever van verweerder heeft daarop het ontslag op staande voet ingetrokken en vervolgens is de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigd.

Niet te rechtvaardigen

De Raad van Discipline neemt het de advocaat niet kwalijk dat hij er niet aan heeft gedacht om de Raad voor Rechtsbijstand de kantoorwijziging te melden toen hij in loondienst trad. Wél verwijt de raad hem dat hij geen openheid heeft gegeven over de ten onrechte op de rekening van zijn eenmanszaak betaalde bedragen, en dat hij voor zijn werkgever bestemd geld naar een eigen spaarrekening heeft gestort.
De raad oordeelt dat de advocaat met zijn gedrag de kernwaarde integriteit heeft geschonden. Hij heeft onjuiste verklaringen bij zijn werkgever afgelegd. De raad vindt het voldoende duidelijk dat hij bewust heeft getracht geld aan het zicht van zijn werkgever te onttrekken, en dat gedurende een langere periode meerdere keren. Dit handelen is volgens de raad op geen enkele wijze te rechtvaardigen.

Inzicht

De man krijgt een onvoorwaardelijke schorsing van 52 weken opgelegd. Daarbij heeft de Raad rekening gehouden met het feit dat hij geen tuchtrechtelijk verleden heeft, nog jong is en bij de deken en op de zitting bij de raad inzicht in het kwalijke van zijn handelen heeft getoond.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven