“Advocaat mag niet tijdschrijven in eenheden van tien minuten”

Delen:

6 mei tien minutenMag een advocaat een declaratie indienen waarop zijn werkzaamheden staan in tijdseenheden van tien minuten? De rechtbank Gelderland oordeelde van niet, in een uitspraak die 4 mei is gepubliceerd. Uren schrijven moet in tijdseenheden van zes minuten.

Advocatenkantoor Berntsen Mulder (Alphen aan den Rijn) stond een stichting bij, wiens werknemer slachtoffer was geworden van een verkeersongeval. Het slachtoffer vorderde loonschade bij de verzekeraar van degene die het ongeval had veroorzaakt. Het kantoor maakte afspraken over hun vergoeding, volgens een bepaalde staffel over de toegewezen loonschade.

De rechtbank acht het redelijk dat de cliënt een raadsman in de arm nam (de eerste redelijkheidstoets van artikel 6:96, tweede lid, aanhef en onder b, BW). Maar bij de tweede redelijkheidstoets – is de hoogte van de kosten die het kantoor maakte wel redelijk – zette de rechtbank vraagtekens. Het uurtarief (180 euro, exclusief btw en 6 procent kantoorkosten) kan volgens de rechtbank goed door de beugel. Maar dat geldt niet voor de door het advocatenkantoor gehanteerde tijdseenheden van tien minuten. “Daarmee wordt onvoldoende inzichtelijk wat de daadwerkelijk bestede tijd is”, aldus de rechtbank. Voor de berekening van de loonschade, inclusief het honorarium van het advocatenkantoor, gaat de rechtbank gewoon uit van tijdseenheden van zes minuten, “zoals in de juridische dienstverlening te doen gebruikelijk is” en maakte op basis daarvan een nieuwe schatting. Overigens maakte dat voor de berekening van de loonschade nauwelijks iets uit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven