Advocaat moet meer tijd aan nascholing besteden

Delen:

boekenAdvocaten worden vanaf 2010 verplicht om jaarlijks 20 uur te besteden aan het bijspijkeren van hun kennis. Tot nu toe moesten ze minimaal 16 nascholingspunten per jaar halen (gelijk aan 16 uur), maar de Nederlandse Orde van Advocaten wil dat advocaten meer tijd besteden aan het op peil houden van hun kennis en kunde. Met de strengere eisen hoopt de Orde te bereiken dat advocaten hun kennis goed onderhouden en dat het vertrouwen van burgers in advocaten wordt vergroot.

De studiepunten kunnen worden behaald door lessen te volgen over het rechtsgebied waarin de advocaat werkzaam is. Ook uren die worden besteed aan lesgeven, het schrijven van juridische adviezen, werken als rechter-plaatsvervanger of arbiter, het publiceren van artikelen of het bijwonen van bepaalde bijeenkomsten tellen mee.

Alle mensen die zich in Nederland advocaat mogen noemen (zie www.alleadvocaten.nl), moeten zich houden aan strikte regels van de Nederlandse Orde van Advocaten. In de nieuwe regels over vakbekwaamheid worden straks naast de beroepsmatige kennis en vaardigheden ook nog andere eisen gesteld. Zo moeten advocaten vanaf januari schriftelijk kunnen aantonen dat ze hun kantoororganisatie op orde hebben en hun cliënten goed bijstaan. Ook wordt verwacht dat ze feedback vragen van collega’s.

In de praktijk betekent dit alles bijvoorbeeld dat advocaten tijdens een eerste gesprek met hun cliënt een inschatting moeten maken van de slagingskans van een zaak. Ook moeten ze de financiële consequenties met de cliënt bespreken en alle andere relevante informatie moet worden gedeeld. Ook dient er een klachtenregeling te zijn.

Organisatorisch stelt de verordening eveneens eisen. Zo moet de administratie goed op orde zijn zodat dossiers van cliënten snel terug te vinden zijn, de advocaat moet goed bereikbaar zijn voor zijn cliënt en ervoor zorgen dat hij alle zaken op tijd afhandelt. Bij afwezigheid moet hij voor goede vervanging zorgen. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven