Advocaat: ‘Relschoppers hoeven bij mij niet aan te kloppen’

De Enschedese advocaat civiel recht Arjon Tieman (Damsté advocaten – notarissen) wil relschoppers niet bijstaan als ze door gedupeerde ondernemers worden aangepakt om de schade te vergoeden. Dat schrijft hij in een bericht op LinkedIn, dat massaal rondgaat en waarop al snel honderden reacties volgden. Daarin krijgt hij veel bijval maar ook kritiek.

Delen:

Advocaat Relschoppers hoeven bij mij niet aan te kloppen
Foto: Depositphoto's

Met verbijstering had Tieman deze week in de media naar de rellen tegen de avondklok gekeken, vooral in zijn eigen stad Enschede, waar ook het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente werd belaagd. Daar werkt zijn vriendin. Zij was tijdens de rellen zelf niet aanwezig, maar Tieman maakte zich wel zorgen om haar veiligheid en die van haar collega’s, zo laat hij weten.

Zoek een ander

Met de hashtags #rellen #hiertrekikeenlijn #avondklok schrijft Tieman op LinkedIn: “Beste relschopper, U hoeft niet bij mij aan te kloppen als u door een hardwerkende ondernemer wordt aangesproken om de ruiten van zijn winkel of andere schade te vergoeden. Het recht om te demonstreren omvat NIET óók het recht om gewelddadig te zijn, of om dingen kapot te maken. Zoek maar een andere advocaat. Ik hoop dat u veroordeeld wordt.”

A-solidair

Zijn bericht ging al snel honderdduizenden keren rond en er volgden honderden reacties op. Veel mensen laten weten respect te hebben voor zijn beslissing. Maar Tieman krijgt ook veel kritiek. Zo laat een student van de Universiteit Twente weten zijn beslissing “a-solidair” te vinden. “Advocaten zijn al continu het mikpunt van allerlei opvattingen en niet zelden van agressie, in verband met de persoon die zijn moeten verdedigen. Een opmerking als de uwe versterkt dat sentiment alleen maar.”

Verkeerde adres

Sommigen zien in zijn statement dat hij blijkbaar vindt dat relschoppers geen recht hebben op een advocaat of een eerlijk proces. Dat is beslist niet het geval, zegt Tieman. Hij doet zelf ook geen straf- maar civiel recht, hij houdt zich bezig met koop-, handels- en ondernemingsrecht. “Mijn standpunt betekent helemaal niet dat relschoppers in mijn ogen geen eerlijk proces zouden verdienen. Tuurlijk wel. Dat is een belangrijk onderdeel van ons rechtssysteem. Maar de vraag is: welke advocaat moet dat zijn? Nou, ik dus niet. Wanneer ze in een civiele procedure bij mij aankloppen om te ontsnappen aan een schadeclaim, dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres. Ik sta ze niet bij.”

Bij zijn beslissing speelt een belangrijke rol dat zijn vriendin in het ziekenhuis werkt, zegt hij. Ook benadrukt hij dat het zijn persoonlijke standpunt is en niet dat van zijn kantoor, waar ook strafrechtadvocaten werken.

Publiciteitsstunt

Sommigen zien Tiemans bericht vooral als een publiciteitsstunt, ook omdat hij in zijn bericht op LinkedIn getroffen ondernemers zijn hulp aanbiedt. “Zonder kosten” kunnen zij hem bellen om te sparren over hun juridische positie. Dat Tieman er publiciteit mee krijgt, staat vast. Zo lichtte hij woensdagavond bij de talkshow Op1 op NPO 1 heel kort zijn standpunt nog eens toe. OM-topman Gerrit van der Burg zei daarop desgevraagd een beslissing van een advocaat om iemand niet te verdedigen in het algemeen te kunnen respecteren, maar hij benadrukte dat er dan wel altijd een andere advocaat moet opstaan die dit wel doet.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven