Advocaat sluit verbond met wetenschapper

Delen:

Willem Hoorneman

Willem Hoorneman

Meer bieden dan de traditionele juridische dienstverlening. Dat hoopt advocatenkantoor CMS te bereiken door het opmerkelijk samenwerkingsverband met het virtueel kennisinstituut Valory. “We willen meer kennis delen, expertise bieden, meedenken met cliënten,” legt advocaat-managing partner Willem Hoorneman (CMS) uit. “En ons verplaatsen in de wereld van de cliënt, zodat we kunnen definiëren wat de maatschappelijke problemen zijn die we samen met cliënten kunnen oplossen.”

Rob van Otterlo

Rob van Otterlo

Hoorneman voorspelt dat dergelijke samenwerkingsverbanden een trend worden in de juridische dienstverlening. Juridisch consultant Rob van Otterlo twijfelt daar echter aan. Van Otterlo denkt dat een goede band met een klant pas echt tot stand kan komen binnen een vertrouwensrelatie.

Volgens Hoorneman is de samenwerking met Valory een logisch uitvloeisel van de veranderende rol van de advocaat. “In de klassieke situatie duikt de advocaat met zijn neus in het wetboek en komt met een antwoord. Maar die houding transformeert naar een meer omvattende vraagstelling. We moeten als advocaten meer bieden. Ons verdiepen in de wereld van de cliënt.”

De daarvoor benodigde wetenschappelijke expertise haalt CMS bij Valory, een bemiddelingssite voor wetenschappelijke kennis. De werkwijze is vrij simpel: de cliënt zet op de site van Valory de vraag uit, en Valory zoekt er een selectie van wetenschappers bij die vragen vanuit hun discipline kunnen beantwoorden. De klant kiest vervolgens de wetenschapper, en voilà, de match komt tot stand. Valory heeft vooral wetenschappers in het sociale domein, maar kan ook helpen met algoritmes en business intelligence.

Waarom gaat CMS in zee met Valory? “Wij hebben drie jaar geleden expertgroepen opgezet, bijvoorbeeld op het gebied van life science, innovatie en leegstand,” legt Hoorneman uit. “Mede door de inbreng van wetenschappers ontstonden daar heel interessante discussies. Zo konden we maatschappelijke problemen beter in kaart brengen tijdens rondetafelgesprekken met cliënten. Het recht maakt immers altijd deel uit van een groter geheel.”

Door de alliantie met Valory wil CMS het samenwerken met wetenschappers een meer structureel karakter geven. “Bijvoorbeeld in de vastgoedsectie,” licht Hoorneman toe. “Een projectontwikkelaar die met veel leegstand kampt, wil weten welke alternatieven er zijn voor het gebruik van bedrijfspanden. Dat is een vraag met meer dan alleen juridische aspecten. Wij schakelen dan Valory in, om een wetenschapper te zoeken die dankzij recente kennis het voortouw in kan nemen. Dat kan leiden tot een rondetafeldiscussie met allerlei stakeholders, met als resultaat een rapport of een aanbeveling.”

Zo’n sessie kan uiteindelijk uitmonden in een vervolgafspraak bij een niet-juridisch consultant of wetenschapper, bijvoorbeeld op strategisch, organisatie- of financieel gebied. “Prima”, vindt Hoorneman. “dat is dan de kracht van ons netwerk. We hebben dan een bescheiden rol, maar de cliënt ziet wel dat we zijn wereld begrijpen. En als hij een volgende keer een juridische vraag heeft, is de kans groot dat hij bij ons komt. Wij profileren ons als sectorspecialist, en dat moet je ook waarmaken.”

Met deze werkwijze is CMS een witte raaf in het Nederlandse advocatuurlandschap. “Ik denk dat we vooroplopen,” zegt Hoorneman. Hij voorziet dat dergelijke samenwerkingsverbanden een trend worden in de juridische dienstverlening. “Je ziet dat advocatenkantoren vaker specialisten in dienst hebben van andere disciplines. Als we hier een groot aantal zaken op het gebied van farmacie gebied hebben, ligt het voor de hand om een juridisch geschoolde apotheker in dienst hebben. Mensen met een degelijke expertise hebben we trouwens al in onze flexibele schil.”

Arian Oosthoek

Arian Oosthoek

Valory is tot nu toe de enige matchingssite voor wetenschap in Nederland. “In de Verenigde Staten bestaan dergelijke virtuele platforms al langer,” zegt oprichter Arian Oosthoek. “Amerikaanse universiteiten zijn vaak ondernemender dan Europese kennisinstituten, omdat het beloningssysteem daar meer is gericht op economische meerwaarde.”

Beide organisaties hopen uiteraard dat de alliantie meer werk oplevert. Dat kan uitmonden in allerlei samenwerkingsvormen: evenementen, themasessies en vanzelfsprekend reguliere adviezen.

Waarom koos CMS voor een relatief onbekende club als Valory? “Omdat dit een vernieuwend idee is. Het is het enige platform van wetenschappers die het leuk vinden om kennis te delen,” vindt Hoorneman. “Bij universiteiten worden veel mooie dingen uitgedacht, maar driekwart gaat de plank op en daar gebeurt niks mee. Die valorisatie is het gat waar Valory goed in is gesprongen.”

Juridisch consultant Rob van Otterlo is minder optimistisch dan CMS en Valory. “Het is op zich goed dat advocatenkantoren nieuwe manieren van klantenbinding zoeken,” zegt Van Otterlo, hoogleraar in de organisatie van de juridische dienstverlening bij de UvA. “Maar ik denk niet dat dit veel zoden aan de dijk zet.” Van Otterlo denkt dat een goede band met een klant pas echt tot stand kan komen binnen een vertrouwensrelatie. “En het ligt niet zo voor de hand dat een cliënt van CMS een vertrouwensband opbouwt met een voor hem onbekende wetenschapper van Valory. Ik denk daarom niet dat CMS hier veel business uit haalt.”

Hij zegt dat Arian Oosthoek terecht wijst op de verschillen tussen Amerikaanse en Europese universiteiten. “In de VS zijn universiteiten veel afhankelijker van gelden van derden. Wetenschappers zijn daar gewend om te voldoen aan de vraag vanuit de markt. Maar Nederlandse universiteiten kijken veel meer of een probleem wetenschappelijk interessant is. En ik betwijfel of de problemen van de cliënten van CMS complex genoeg zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven