Advocaat-stagiaire in Aruba: nog diverser dan op de andere eilanden?

Delen:

De cliënten, zaken en werkzaamheden van een advocaat-stagiaire op Aruba kunnen heel divers zijn. There is never a dull moment. Jovanca Frolijk geeft een kijkje in de stagekeuken.

Uit de Stagerichtlijnen advocatuur uit 2014 waarin de wettelijke regels uit de Advocatenlandsverordening 1959 over de advocaatstage in Aruba worden uitgewerkt volgt dat de advocaatstage pas eindigt als de raad van toezicht heeft vastgesteld dat de stagiaire over voldoende praktijk- en proceservaring beschikt. Uit deze Stagerichtlijnen volgt dat als minimumvereiste voor proceservaring geldt dat de advocaat-stagiaire tijdens de stage ten minste dertig keer in rechte moet hebben opgetreden en dertig processtukken moet hebben vervaardigd.  Ook dient de advocaat-stagiaire tijdens de stage op de rechtsgebieden civiel recht, strafrecht en bestuursrecht voldoende ervaring hebben opgedaan. Dit houdt volgens de Stagerichtlijnen in dat de advocaat-stagiaire ten minste vijftien civielrechtelijke procedures, tien strafrechtelijke procedures en vijf bestuursrechtelijke procedures heeft behandeld.

Waar je in andere delen van het Nederlandse koninkrijk, vanaf het begin van je advocaat-stage mag beginnen aan je specialisatie, moet je op Aruba dus eerst ervaring opdoen in diverse rechtsgebieden en ook in de rechtszaal. Dit is natuurlijk heel bevorderlijk omdat je aan het einde van je advocaat-stage zeer vaardig zult zijn in de procespraktijk. Als beginnende advocaat-stagiaire ervaarde ik het zullen uitoefenen van een strafrechtpraktijk echter als zeer uitdagend, maar ook intimiderend. Hoe zullen de verdachten zijn? Wat zouden zij hebben gedaan? Hoe kom ik überhaupt aan cliënten? Piketdiensten!

Tijdens een piketdienst (eens per kwartaal 72 uur) komen alle meldingen van verdachten die tijdens hun aanhouding in verzekering worden gesteld binnen bij de advocaat die op dat moment piketdienst heeft. Alvorens mijn eerste piketdienst aanving,  had ik het mij voorgenomen om alle verdachten zo snel mogelijk na ontvangst van de melding te bezoeken bij de politiewacht waar zij zich verblijven (Aruba heeft vier politiewachten). Het was echter aan mij voorbij gegaan dat alle meldingen via de fax en soms wel een halve dag later binnenkomen en ik ook nog piketdienst had in het weekend. Het werd dus een druk weekend tussen kantoor en de politiewachten.

Na de piketdienst en dus het eerste bezoek bij de verdachten, wordt het niet meteen weer rustig in de strafrechtpraktijk. Binnen 72 uur na de inverzekeringstelling moeten de verdachten (ingeval van verlenging van de inverzekeringstelling) worden gehoord door de Officier van Justitie en voorgeleid voor de Rechter Commissaris. Indien de verdachte nog langer gedetineerd moet blijven, dient hij acht dagen na de verlenging van de inverzekeringstelling nogmaals te worden gehoord door de Rechter Commissaris (en daarna nog op een aantal momenten). Bij elke stap ben jij als advocaat er ook bij. Dit betekent dat de weken na een piketdienst drukke weken kunnen worden. Deze periode is niet alleen druk, maar ook zeer leerzaam. Je leert de justitiële keten en gerecht goed kennen. Je leert hoe je in rap tempo dossiers moet induiken. Je wordt vaardig in het voorbereiden van een verdediging, maar ook in het ad hoc improviseren. Dit brengt mij weer terug op mijn eerdere vraag over hoe de verdachten zullen zijn? In mijn ervaring zien de meeste verdachten er alledaags en betrouwbaar uit. In mijn ervaring geven de meeste verdachten ook vaak aan onschuldig te zijn… totdat je ter plekke met de bewijsstukken of nieuwe informatie wordt geconfronteerd en je je voorbereide verdediging improviserend moet aanpassen.

Gelukkig is de druk op een gegeven moment weer tijdelijk ervan af in de strafrechtpraktijk, waardoor ik mij weer meer kan richten op andere lopende zaken. Tijdens het laagseizoen in de strafrechtpraktijk houd ik mij met name bezig met het assisteren in de sectie Corporate & Banking zaken. VanEps Kunneman VanDoorne kent de secties Corporate & Banking en Litigation & Commercial. Door een praktijkgroepwissel na anderhalf jaar wordt een advocaat-stagiaire in principe breed opgeleid in niet alleen de procespraktijk, maar ook de transactiepraktijk. Naast het vakinhoudelijke is er tijdens de stage veel aandacht voor zowel interne als externe opleiding en loopbaanbegeleiding. Zo is het dat ik als advocaat-stagiaire over aantal weken weer voor een cursus van kantoor naar Curaçao mag. Kortom: There is never a dull moment als advocaat-stagiaire bij VanEps Kunneman VanDoorne.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven