Nederlandse juristen genoemd in Panama Papers

Delen:

PLPDe Nederlandse advocaat Bernard Stuivinga (Roorda Advocaten) en Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen worden in verband gebracht met de Panama Papers, waarin wereldwijde belastingontwijking wordt onthuld.

Stuivinga is bestuurder van twee offshorebedrijven op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt dat hij vanuit zijn geheimhoudingplicht geen mededeling geen kan doen over de eigenaren van deze bedrijven. “Maar ik kan u wel zeggen dat ik als advocaat – uiteraard zou ik bijna zeggen – niets illegaals heb gedaan. Ik heb een schoon geweten. Deze publiciteit is heel vervelend, maar ik kan er nu niets aan doen.”

Stuivinga stapte onlangs over van Greenberg Traurig naar Roorda Advocaten.

Het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen heeft de wettelijke toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen naar de beschuldigingen die zijn geuit tegen het kantoor.

Volgens Trouw en het Financieele Dagblad hebben Ploum Lodder Princen en het trustkantoor Infintax uit Amsterdam dubieuze constructies voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren opgezet. Ploum Lodder Princen is sinds eind 2012 de vaste notaris van Infintax. Het trustkantoor is weer de vaste zakenpartner van de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Nederland. Volgens de kranten was Ploum Lodder Princen bij minstens twee dubieuze transacties betrokken.

Ploum Lodder Princen laat weten met ontzettting kennisgenomen te hebben van de berichtgeving en zich op geen enkele wijze te herkennen in de beschuldigingen. Het kantoor wil zijn naar eigen zeggen goede reputatie beschermen door BFT in te schakelen. Stan Commissaris, de huidige bestuursvoorzitter van Ploum Lodder Princen, heeft omwille van de zuiverheid zijn functie tijdelijk neergelegd. Kantoorgenoot Rutger Ploum zal hem tijdelijk vervangen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven