‘Advocaat van de duivel’ overleden

Delen:

Jacques VergèsDe controversiële Franse advocaat Jacques Vergès is op 88-jarige leeftijd overleden in Parijs. Dat berichtten Franse media afgelopen vrijdag. Vergès verdedigde beruchte cliënten als terrorist Carlos de Jakhals en nazi-beul Klaus Barbie, alias de slager van Lyon. Het leverde Vergès de bijnaam advocaat van de duivel op.

Vergès stond niet alleen bekend om zijn notoire cliënten. Ook zijn vrienden waren vaak omstreden. Zo kon de advocaat het naar verluidt prima vinden met Rode Khmer-leider Pol Pot, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de genocide in Cambodja.

Een van de cliënten van Vergès was zijn toekomstige vrouw Djamila Bouhired. De activiste was in 1957 ter dood veroordeeld voor het plaatsen van bommen in Algerijnse cafés. Vergès wist haar vrij te krijgen.

De omstreden advocaat was ook in Nederland geen onbekende. Vergès kwam naar Den Haag om Sloboban Milosevic bij te staan, nadat de nieuwe machthebbers in Belgrado de Servische ex-president in 2001 hadden uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Volgens ‘Slobo’ was de oprichting van het tribunaal door de VN-Veiligheidsraad in 1993 illegaal. De Franse advocaat wilde dat voor Milosevic gaan bepleiten voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, zo zei hij toen tegen het ANP. Dat is een instelling van de Raad van Europa, waar ook Nederland lid van is.

De procedure leverde uiteindelijk niets op. Milosevic overleed tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces wegens oorlogsmisdaden nog voordat de rechters vonnis konden wijzen. Hij was het eerste ex-staatshoofd dat namens de hele mensheid werd berecht door een internationaal hof. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven