Sociaal advocaat ‘vergeet’ net als Weerwind kilometerregistratie: ‘Kost meer dan het oplevert’

De minister voor Rechtsbescherming kwam onlangs in opspraak omdat hij als burgemeester van Almere privéritten reed in zijn dienstauto. Julien Luscuere is ook niet bijzonder secuur waar het zijn reiskosten betreft: de kilometervergoeding is zo laag dat declareren nauwelijks loont.

Delen:

Depositphotos_372296618_S
foto: Depositphotos

De advocaat deed zijn beklag op LinkedIn. Ook hij levert zo nu en dan zijn kilometerregistratie in, net als Weerwind in zijn tijd als burgervader – maar om geheel andere redenen: “De vergoeding is zo idioot laag dat het mij meer tijd kost om de reisafstand te berekenen dan dat het me geld oplevert.”

Koffie

Toen Luscuere, advocaat te Rotterdam, rond de eeuwwisseling begon als sociaal advocaat, was de Wet op de rechtsbijstand net van kracht en ontving hij negen eurocent per kilometer. Daarmee kon hij zijn treinkaartje bekostigen en bleef er zelfs nog wat over om onderweg een kopje koffie te halen. In de drieëntwintig jaar die inmiddels zijn verstreken, is dit bedrag niet geïndexeerd.

De heen- en terugreis die de migratierechtspecialist dikwijls aflegt tussen Rotterdam Blaak en de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Den Haag, kost tegenwoordig € 11,80: de vergoeding van nog geen vierenhalve euro is dus bij lange na niet toereikend. Daarmee zou Luscuere, zo schrijft hij, net de OV-fiets kunnen pakken om heen en weer te fietsen van haven- naar hofstad. “Of om alleen de cappuccino te kopen. Met extra shot, dat wel.”

2e klas

Omgerekend dekt de € 4,32 twee minuten van het uurtarief voor het procederen op basis van toevoeging; niet genoeg om de reistijd administratief te verwerken. Dat laat Luscuere dus vaak maar achterwege. Hij hoeft geen dienstauto, schrijft hij, “Ik hoef zelfs niet met mijn eigen auto naar een zitting.” Wat hij wel graag zou willen, is dat de reiskosten voor het openbaar vervoer geheel worden vergoed. “Tweede klas is voldoende.”

Cao

Juist Weerwind is als minister voor Rechtsbescherming de aangewezen persoon om hieraan iets te doen. De hoogte van de vergoeding is gekoppeld aan de cao voor rijksambtenaren. Eind vorig jaar zegde de bewindsman de Tweede Kamer toe dat hij deze wil loskoppelen – maar dat dit volgens de gebruikelijke systematiek nog wel even zou duren. Luscuere hoopt ondertussen dat sociaal advocaten in de toekomst wat geld overhouden om spontane privéreisjes te kunnen maken, net zoals een burgemeester dan wel minister. “Op eigen kosten uiteraard.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven