Advocaat voelt zich teveel ondernemer

Legal People liet onlangs een onderzoek uitvoeren met als thema ‘advocatuur en ethiek’. De resultaten zullen vrijdag 19 september a.s worden gepresenteerd op de Jaarvergadering van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Uit dit onderzoek, uitgevoerd door bureau Heliview, komt onder meer naar voren dat slechts 11% van de advocaten zegt bij het bepalen van het honorarium rekening te houden met de acceptatie door de maatschappij.

Dit is interessant in het licht van het onderzoek dat de Nederlandse Orde van Advocaten laat uitvoeren naar de hoogte van de tarieven. "Als de tarieven in de perceptie van de burgers te hoog zijn, moeten we daar wat aan doen", aldus de Orde. Het is de vraag of de uitkomsten van het onderzoek van de Orde de advocaten kan bewegen hun tarieven daadwerkelijk bij te stellen.

Advocaten beschouwen hun rol als raadsman als de meest essentiële in hun vakuitoefening. Echter, een substantieel deel vindt dat de rol van ondernemer meer leidend is dan hij of zij wenselijk acht.

85% van de advocaten geeft aan zelden tot nooit in een situatie te verkeren waarbij er een spanningsveld optreedt tussen de rol van belangenbehartiger van de cliënt enerzijds en die van vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer anderzijds.

Bron: Legal People

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven