Advocate Ficq: geen hulp terreurverdachten

Delen:

Bénédicte FicqStrafrechtadvocate Bénédicte Ficq helpt terreurverdachten niet. “Ik zou geen terreurverdachten  kunnen bijstaan,” zegt ze in een interview met Volkskrant Magazine. “Ik zou de gedachte onverdraaglijk vinden dat ik iemand met succes heb verdedigd die later uit overtuiging een aanslag pleegt. Ik moet er niet aan denken dat ik daar een bijdrage aan zou hebben geleverd.”

Op de opmerking van de interviewer ‘U kunt ook een verdachte van moord vrijpleiten die vervolgens iemand ombrengt’ antwoordt ze: “Dat is onvergelijkbaar. Dat gaat over al of niet gepleegde feiten. Een proces tegen jihadisten is een overtuigingszaak. Hun overtuigingen staan volkomen haaks op de mijne. Ik zal ze niet kunnen bijstaan. Ik maak me zorgen over de dreiging die van ze uitgaat.” Om er aan toe te voegen dat ook jihadisten recht hebben op een advocaat. “Maar ik zal het niet doen.”

In hetzelfde interview noemt ze geld, status en roem verkeerde drijfveren voor de strafrechtadvocatuur. Ze bekritiseert Bram Moszkowicz omdat die de balie het imago van lucratieve handel heeft bezorgd. “Die etaleerde een weelde die zou horen bij de strafrechtadvocatuur. Er was geen leedvermaak toen hij kopje onderging, maar we dachten wel: allemaal hè hè eindelijk. Ook iemand als Theo Hiddema gaat er maar mee door.”

Ficq beschouwt de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtshulp als een bedreiging voor de strafrechtadvocatuur. “Daar maak ik me grote zorgen over. We maken mee dat je een pleitnota nog moet schrijven en de Raad voor Rechtsbijstand meldt dat het geld op is. Het moment nadert dat we cliënten moeten weigeren omdat we het ons niet meer kunnen veroorloven. Dat is het frustrerendste onderdeel van ons werk. Als ik de Staatsloterij zou winnen, zou ik de prijs besteden aan pro-Deozaken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven