Advocate mag nepnieuws verspreiden

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Mag een advocaat op Facebook nepnieuws verspreiden? Ja, onder omstandigheden mag dat, oordeelde de Raad van Discipline in een zaak van een jeugdzorginstelling tegen een advocate.

De instelling had een tuchtklacht tegen de advocate ingediend omdat zij op haar Facebook-pagina een nieuwsbericht verspreidde over het aanstaande faillissement van de instelling die onder toezicht is gesteld. “Nepnieuws,” oordeelde de instelling.

De advocate baseerde zich op een artikel dat ze in handen kreeg via een vrouw die actief is in de wereld van de jeugdzorg. Dat artikel zou in NRC moeten verschijnen, maar dat is nooit gebeurd.

De Raad van Discipline noemt de klacht echter ongegrond. De Raad overweegt daarbij allereerst dat een journalist van NRC in een e-mail had bevestigd dat het bericht de krant zou halen. De Raad vervolgt dan: “De inhoud en kwaliteit van het artikel zijn niet zodanig dat verweerster direct had moeten begrijpen dat het artikel onjuistheden en ongefundeerde beschuldigingen bevat, dat het nepnieuws is, en dat zij daarom had moeten afzien van publicatie op de Facebookpagina van haar kantoor.”

Het was redelijk dat de advocate eiste dat de instelling de bewering over ‘nepnieuws’ nader onderbouwde, aldus de Raad. “Van het niet op eerste verzoek verwijderen van het artikel valt verweerster daarom geen tuchtrechtelijk verwijt te maken.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven