Advocaten bezorgd om inkomen en werk-privé-balans

Delen:

Advocaten bezorgd om inkomen en werk-privé-balans

Advocaten zijn behoorlijk ontevreden over de werk-privé-balans, bijna de helft vindt dat de beloning te laag is en één op de vijf advocaten is op zoek naar ander werk. Dat zijn de opvallendste resultaten uit een onderzoek dat organisatieadviesbureau Berenschot, samen met uitgeverij Sdu uitvoerde. Ruim tweehonderd advocaten deden mee aan de online enquête.

Hoewel 50 procent van de respondenten aangaf dat het inkomen is toegenomen vergeleken met vorig jaar, vindt nog steeds 32 procent dat ze minder dan marktconform verdienen – 11 procent vindt zelfs dat de beloning ‘veel minder’ is dan marktconform. Van alle advocaten zag 9 procent het inkomen dalen vergeleken met 2016. En dat terwijl advocaten veel waarde hechten aan hun salaris: 73 procent noemt het belangrijk. Nog belangrijker vinden ze  overigens de reputatie van het kantoor waar ze werken (76 procent) en sfeer en collegialiteit (92 procent).

Maar advocaten hebben meer zorgen dan hun inkomen. Iets meer dan een kwart (27 procent) is ontevreden over de balans werk-privé, wat hoog is vergeleken met andere beroepsgroepen zoals fiscalisten en consultants – daar schommelt die ontevredenheid rond de 16 procent. Advocaten liggen ’s nachts wakker van wegblijvende klanten (17 procent) en dus van afnemende vraag van producten en diensten, van onvoldoende budgetten (14 procent) en van de opkomst van de digitale advocaat (13 procent). Vorig jaar zag nog slechts 3 procent van de advocaten robotadvocaten als een bedreiging maar door de grote media-aandacht is die zorg flink toegenomen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven