Advocaten bezorgd over witwas-regels

Delen:

Foto: Geert Snoeijer

Advocaten maken zich zorgen over de toegang die de Belastingdienst mogelijk krijgt tot zogenaamde antiwitwasinlichtingen van de beroepsgroep. D66 heeft de kwestie inmiddels aangekaart bij staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Wiebes regelt in een wetsvoorstel dat de fiscus desgevraagd toegang krijgt tot de antiwitwasinlichtingen van zogeheten ‘meldingsplichtige entiteiten’. Het gaat daarbij om financiële instellingen en ‘bepaalde natuurlijke personen of rechtspersonen handelend in het kader van hun beroepsactiviteiten.’

“Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor advocaten en dat baart ons zorgen” zegt een woordvoerder van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) in het weekblad SC.

De advocatuur heeft een wettelijke geheimhoudingsplicht en een daaraan verbonden verschoningsrecht. Het toezicht op de naleving van wet- en regelgeving, ook op het gebied van witwassen, is onlangs veranderd. D66 maakt zich zorgen over inperkingen van het verschoningsrecht, dat de partij beschouwt als een essentieel onderdeel van de rechtstaat.

Het doel van Wiebes’ voorstel, dat is gebaseerd op Europese regelgeving, is dat de Belastingdienst kan controleren of aangeleverde gegevens vanuit de financiële sector correct zijn. De antiwitwasinlichtingen bestaan onder andere uit resultaten van cliëntonderzoeken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven