Advocaten: ‘Boycot detentie-app’

Delen:

Foto Pexels.com

De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) roept uit tot een boycot van de nieuwe app My Telio, waarmee advocaten een afspraak kunnen maken met gedetineerden. Volgens de advocaten belemmert de app het vrije verkeer tussen gedetineerden en hun advocaat.

De advocaten van de NVJSA willen via een kort geding het verplichte gebruik van de app terugdraaien. Overleg met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft volgens bestuurslid Jaap Baar van de NVJSA onvoldoende resultaat opgeleverd.

Spoed

De app is per 1 september ingevoerd in de penitentiaire inrichtingen Zaanstad en Dordrecht. Advocaten die een afspraak willen maken of een terugbelverzoek willen achterlaten, moeten daarvoor betalen. Ook de gedetineerde betaalt.

“Dat er betaald moet worden, is ons belangrijkste bezwaar,” zegt bestuurslid Jaap Baar van de NVJSA. “Daarnaast weet je bij een terugbelverzoek via My Telio niet of de cliënt het verzoek ook heeft gekregen,” vervolgt Baar. “Dat weet hij pas als hij de voicemail beluistert.  Als ik mijn cliënt met spoed wil spreken, is dat lastig.”

Voicemail

Ook ontbreekt in de app een voorziening voor cliënten die geen of onvoldoende Nederlands beheersen. “Die contacten regel je normaal met een tolk,” licht Baar toe. “Maar met een voicemail is dat lastig.” Voorts noemt de NVJSA de regels voor bezoekafspraken onduidelijk.

Tot slot vraagt Baar zich af of de vertrouwelijkheid is gewaarborgd. “Bij de DJI is dat geen probleem omdat het systeem het telefoonnummer van de advocaat als een geheimhoudersnummer herkent. “DJI zal dus niet meeluisteren,” verklaart Baar. “Maar My Telio heeft geen zelfstandige geheimhoudingsplicht, en de berichten staan daar wel op de server. We weten niet welke gegevens die app verzamelt en of My Telio er ook iets mee doet.” Baar: “De Telio app zou een extra mogelijkheid moeten zijn, en niet iets waartoe we gedwongen worden.”

De NVJSA roept haar leden op dit systeem niet te gebruiken en niet te betalen voor het achterlaten van terugbelverzoeken of het maken van bezoekafspraken. De NVJSA raadt advocaten aan contact te leggen via de normale telefoonnummers van de inrichting. Lukt dat niet, dan kan een terugbelverzoek via de zaaksofficier van justitie een optie zijn.

De NVJSA wordt gesteund door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven