Advocaten: Brandpunt overdrijft

Delen:

Beeld bij vechten en scheidenEchtscheidingsadvocaten bestrijden het beeld dat in Brandpunt van dinsdag 15 maart werd geschetst. In deze uitzending werd beweerd dat advocaten de procedures rekken om meer geld te verdienen, en niet kijken niet naar gevolgen voor het kind. Er kwam een kind aan het woord dat al 7 jaar de gevolgen ondervindt van de vechtscheiding van de ouders.

Maar volgens bestuursvoorzitter Dianne Kroezen de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) is elke complexe scheiding er een te veel. “Niet elke procedure houdt een complexe scheiding in,” zegt Kroezen. Volgens de vFAS kun je van een complexe scheiding spreken als ex-partners niet alleen elkaars belangen uit het oog zijn verloren, maar ook die van hun kinderen. Vaak procederen ze jarenlang tegen elkaar.

Volgens CBS-cijfers vindt in 82 procent van de scheidingsprocedures geen geschil plaats. “Dat betekent dat in 18 procent van de procedures partijen het met elkaar oneens zijn,” zegt Kroezen. “Een deel daarvan ontpopt zich als een complexe scheiding.”

Ter voorkoming van langdurige procedures pleit de vFAS voor nadere specialisatievereisten voor de advocaten, die scheidingszaken mogen behandelen en voor vroegtijdig toepassen van een regiezitting. Daarmee kan bij het begin duidelijk worden of er sprake is van een mogelijke complexe scheiding, die voorkomen kan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven