Advocaten Curaçao staken nog steeds

Delen:

17 juni advocaten CuracaoSinds donderdag draaien de advocaten van Curaçao geen piketdiensten meer. Zij staken tot en met zondag. Het conflict tussen de raadslieden en de minister van Justitie gaat over de vergoeding van piketwerk. Die is op het eiland al jaren 900 gulden per cliënt en nooit verhoogd of aan de inflatie aangepast. Volgens de advocaten dekt de huidige vergoeding niet meer de werkelijke kosten.

‘Abogado’ Rayni Conquet zegt: “We krijgen die 900 gulden alleen als een zaak de rechtbank haalt. Gebeurt dan niet, dan hebben we soms wel dagen aan een zaak gewerkt, zonder vergoeding.” Advocaat Maribel Gomez laat weten dat het bedrag ook nog eens bruto is. “Benzine, kantoorkosten en belastingen gaan er nog vanaf.” Misschien moeten we helemaal maar geen pro deo-zaken doen, suggereert advocaat Diahanna Lichtenberg, die zegt dat de gesprekken met de minister van Justitie al twee jaar gaande zijn, zonder resultaat. Zij lichten hun verhaal toe in een video die de Orde heeft gemaakt.

Ook eisen de advocaten dat de paniekknoppen in alle spreekruimtes van het SDKK-gevangenis en cellencomplexen moeten functioneren. In de vrouwenvleugel bleken die knoppen zelfs niet te zijn aangebracht.

Het bestuur van de Orde van Advocaten, dat de staking organiseert, zegt dat acties zullen doorgaan als er geen begin wordt gemaakt met een het wetgevingstraject voor een nieuwe Advocatenlandsverordening.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven