Advocaten: filmen tegen etnisch profileren

Delen:

Beeld bij advocaten over etnischUit protest tegen etnisch profileren gaan de Haagse advocaten Ferry van Dijk en Irma Groenendijk filmpjes en geluidsopnamen hiervan verzamelen en deze inleveren bij de politie.

“Het gebeurt vrij vaak dat onze cliënten vanwege hun huidskleur en de auto waarin ze rijden, aan de kant worden gezet door agenten,” zei Groenendijk tegen Omroep West. “Dit terwijl ik als blonde vrouw bijvoorbeeld nog nooit door de politie staande ben gehouden. Dit kan en mag natuurlijk niet.”

Groenendijk: “We hebben onze cliënten gevraagd om een controle door de politie te filmen met hun mobiel. Zelfs als agenten reageren dat ze niet mogen filmen, mogen ze dit dan in opdracht van ons – hun advocaten – wel doen.”

Het probleem werd landelijk nieuws nadat rapper Typhoon deze week een bericht plaatst op zijn Instagram. Hij werd maandag in Zwolle in zijn witte SUV staande gehouden. Een agent erkende dat deze aanhouding kwam vanwege de combinatie ‘dure auto met Surinaamse Nederlander achter het stuur’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven