Advocaten in actie voor vrije toegang tot het recht

Delen:

Advocaten die het oneens zijn met de invoering van de kostendekkende griffierechten protesteren hiertegen op woensdag 14 september op het Plein in Den Haag. Daar verzetten ze zich in toga tegen de geplande bezuinigingsmaatregelen van 240 miljoen euro.

Het rechtssysteem blokkeert

Volgens Jan Loorbach, algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten voeren advocaten actie voor het belang van hun cliënt en hun toekomstige cliënt. “De reden dat wij ons er zo druk over maken, is dat rechtzoekenden voor een prijs die zij zich in redelijkheid kunnen veroorloven, toegang tot het recht moeten hebben. Als zij door voor hen onbetaalbare griffierechten van het recht worden gehouden, blokkeert het rechtssysteem. Een overheid mag dat niet willen. Het gaat niet alleen om het recht dat een ieder voor zichzelf kan halen, maar zeker ook om het algemene vertrouwen dat als je iets overkomt, je naar de rechter kunt stappen. Het algemene belang stijgt boven het incidentele belang uit.” Volgens Loorbach is het ‘ontzettend belangrijk’ dat er een grote opkomst van advocaten is tijdens de manifestatie. “Zo kunnen we laten zien dat het protest binnen de hele beroepsgroep leeft.”

Breed draagvlak

Om het protest tegen de kostenverhoging zo massaal mogelijk te maken, werkt de Orde nauw samen met de zes lokale orden, de Raad voor Rechtsbijstand en met de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak en deurwaarders. Er zijn plannen in de maak om tijdens de manifestatie diverse sprekers aan het woord te laten en de bijeenkomst muzikaal te omlijsten met een optreden van het Advocatenorkest.

De manifestatie begint om 11.00 en duurt tot 13.00 uur. Klik hier voor het digitaal ondertekenen van de petitie. (bron: NOvA)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven