Advocaten: ‘Inreisverbod VS is ontoelaatbaar’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

De Nederlandse advocatuur is zeer verontrust over het nieuws dat vier Nederlandse advocaten de toegang tot de VS is geweigerd. Het gaat in alle vier de gevallen om advocaten die terreurverdachten hebben bijgestaan: André Seebregts (Seebregts & Saey Strafrechtadvocaten), Serge Weening (Weening Strafrechtadvocaten) en twee andere advocaten van Weening Strafrechtadvocaten van wie de namen niet bekend zijn gemaakt.

Scherpe bewoordingen

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) hebben de inreisverboden in scherpe bewoordingen veroordeeld.

Gegevensuitwisseling

Voorzitter Joren Veldheer van de NVJSA noemt de maatregel van de Amerikaanse autoriteiten onacceptabel. Veldheer (advocaat bij Stroobach en Dijkers advocaten) vraagt zich af hoe de autoriteiten in de VS komen aan de namen van strafrechtadvocaten die terreurverdachten bijstaan. “Serge Weening en André Seebregts hebben als zodanig opgetreden in de media, dus die informatie was openbaar. Maar van minimaal één van die andere twee advocaten is nooit bekend geworden dat hij of zij een terreurverdachte heeft bijgestaan. Dat roept de vraag op hoe de Amerikaanse autoriteiten dat dan weten. Heeft er gegevensuitwisseling plaatsgevonden? Dat moet worden uitgezocht.”

Veel vragen

Joren Veldheer (NVJSA)

Daarom zetten de NVSA en de NVJSA druk op de politiek: “Er liggen heel veel vragen die de ministers Blok en Dekker met de Amerikanen moeten bespreken,” meent Veldheer. “Hoe komt de Amerikaanse ambassade aan die namen?” Die informatie komt in elk geval niet van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD, zo laat de dienst weten aan de Volkskrant. “De advocatuur is een beschermde beroepsgroep, dergelijke informatie wisselen we niet uit,” aldus een woordvoerder.

Nu maar even Frankrijk

Om in kaart te brengen hoe groot het probleem is, roepen de specialisatieverenigingen hun leden op zich te melden als hun ook de toegang tot Amerika is geweigerd. De twee advocaten van wie de namen niet bekend zijn gemaakt, zijn gestopt met de verdediging van hun cliënten, omdat ze niet het risico willen nemen dat de VS niet in mogen. André Seebregts zei in het NOS Journaal van donderdag 4 maart dat hij afziet van zijn reis naar de VS: “Nu maar even Frankrijk.”  De specialisatieverenigingen vinden dat advocaten gewoon hun werk  moeten kunnen blijven doen. “We kijken samen met de NVSA hoe we kunnen ondersteunen,” verklaart Joren Veldheer.

Visum geweigerd

Voor een vakantie naar Miami vroegen Serge Weening en zijn vriendin eind februari een zogeheten ESTA-reistoestemming aan. Zijn vriendin kreeg de toestemming binnen een half uur, zegt hij tegen RTL Nieuws. Zelf ving hij bot. Ook een visum werd geweigerd. “De enige vragen die ze stelden, gingen over het werk dat ik deed. Ze vroegen of ik als advocaat ook ‘high profile-zaken’ doe. Toen het woord terrorisme viel, werd het gesprek beëindigd.”

Volkomen helderheid

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Wassenaar zegt in het NOS Journaal van 4 april niet te kunnen ingaan op individuele gevallen. Maar het enkele feit dat iemand advocaat is, wil niet zeggen dat de toegang wordt geweigerd, aldus de ambassade. De Nederlandse regering wil opheldering van de Amerikanen. In Journaal-uitzending van 4 april zei minister Blok (Buitenlandse Zaken) dat er eerst volkomen helderheid moet komen voordat Nederland verdere stappen neemt.

Ontoelaatbaar

SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen heeft inmiddels vragen over de kwestie gesteld. Hij vraagt aan de ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Blok (Buitenlandse Zaken) hoe de VS eigenlijk komen aan gegevens waaruit blijkt dat iemand strafrechtadvocaat is en terreurverdachten bijstaat. Hij wil ook weten of de ministers de mening delen van algemeen deken Johan Rijlaarsdam (Nederlandse Orde van Advocaten). In een column op de website van de NOvA noemt Rijlaarsdam het inreisverbod ontoelaatbaar. “Door deze poging van de Amerikanen het werk van de advocaat als individu te bemoeilijken of onmogelijk te maken, worden de rechten van het individu ernstig aangetast.”

De kwestie speelde eerder in België. Vijf Belgische advocaten die terreurverdachten bijstonden, kregen vorig jaar ook al geen toegang tot de VS.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top