Advocaten kiezen niet langer lokale deken, ‘onafhankelijkheid in geding’

Lokale dekens worden in de nabije toekomst niet langer door de lokale advocaten gekozen. En het dekenberaad wordt omgevormd tot een nieuw, landelijk bestuursorgaan.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Advocaten kiezen niet meer lokale deken, ‘afhankelijkheid in geding’ - Mr. online
Beeld: Pixabay

Dat de ‘governance’ (bestuur en toezicht) er binnen de lokale ordes anders uit komt te zien, werd al min of meer aangekondigd in de Eindrapportage Evaluatie Wet positie en toezicht advocatuur (door Pro Facto, augustus 2020). Nu zijn betrokkenen het erover eens dat sommige aanbevelingen moeten worden overgenomen. Dat meldt het College van Toezicht op zijn website. Dit College is in 2015 ingesteld om met een onafhankelijke blik van buiten te kijken naar het functioneren van het toezicht en de klachtbehandeling door de lokale dekens.

Onafhankelijkheid

Het toezicht op de advocatuur is en blijft binnen de sector zelf gepositioneerd, op afstand en onafhankelijk van de Staat. Nieuw is echter dat de (lokale) deken niet langer door de lokale orde wordt benoemd. In zo’n procedure is de onafhankelijkheid van de deken niet altijd gegarandeerd. Die “afhankelijkheid van het dekentoezicht ten opzichte van onder toezicht gestelde advocaten en advocatenkantoren, die thans binnen de arrondissementen bestaat, wordt beëindigd”, aldus het College van Toezicht in zijn (tweede) voortgangsrapportage. Ook de financiering wordt niet langer door de lokale orde bepaald. Hoe dat wel moet worden geregeld, is nog niet duidelijk.

Dekenberaad

Tegelijk zal ook het dekenberaad worden omgevormd tot een nieuw, landelijk bestuursorgaan, ‘binnen de constellatie van de NOvA’. Dit nieuwe orgaan is eindverantwoordelijk voor de uitoefening van het toezicht op advocaten en advocatenkantoren in alle arrondissementen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top