Advocaten kunnen hun bezoekadres laten afschermen in handelsregister

Advocaten kunnen hun bezoekadres in het handelsregister van de Kamer van Koophandel laten afschermen. Het ‘zijn van advocaat’ is genoeg. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft daarover een convenant gesloten met de Kamer van Koophandel.

Delen:

Depositphotos_10748410_S-kaartenbak
foto: Depositphotos

Door aanpassing van Handelsregisterbesluit half december kan een bezoekadres in het handelsregister worden afgeschermd bij een concrete bedreiging of wanneer dreiging waarschijnlijk is als gevolg van de beroepsuitoefening. Het convenant dat de NOvA heeft gesloten met de Kamer van Koophandel maakt dat advocaten(kantoren) kunnen hierop eenvoudig een beroep kunnen doen.

‘Waarschijnlijke dreiging’

Ingeschreven staan op het tableau is voldoende om voor afscherming in aanmerking te komen. Het verzoek kan zonder onder enige aanleiding worden gedaan; onderbouwing is evenmin noodzakelijk. In de terminologie van de Kamer van Koophandel is sprake van ‘waarschijnlijke dreiging’.
Ook oud-advocaten die in die hoedanigheid nog te maken kunnen krijgen met een waarschijnlijke dreiging kunnen hun bezoekadres laten afschermen, ze moeten dan wel een verklaring van de NOvA overleggen dat ze op het tableau hebben gestaan.

Voorwaarden

Er geldt een aantal voorwaarden voor afscherming. Het kan alleen als het bezoekadres (van een vof, cv, maatschap, vereniging of stichting) hetzelfde is als het woonadres. Ook moet een alternatief postadres, bijvoorbeeld een postbus, worden opgegeven. Afscherming is niet mogelijk voor (buitenlandse) kapitaalvennootschappen zoals bv’s en nv’s.
Voor eenmanszaken kan het bezoekadres zonder opgaaf van redenen worden afgeschermd, ook als het bezoekadres afwijkt van het woonadres.

Concrete dreiging

Advocaten die concreet worden bedreigd kunnen altijd om afscherming van het bezoekadres vragen. Ook als het bezoekadres niet gelijk is aan het woonadres, en onafhankelijk van de rechtsvorm.

Autorisatie

Zodra een bezoekadres is afgeschermd, is dit niet meer openbaar. Alleen medewerkers van bestuursorganen, advocaten, notarissen en deurwaarders kunnen deze gegevens bekijken; zij moeten daarvoor wel een autorisatie hebben.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven